Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Begeleiding promovendi door een schoonheidssalon: dat kan beter

Er moet scherpere controle komen op de begeleiding van promovendi, vindt het Promovendi Netwerk Nederland. Dat zegt de belangenorganisatie na een vermoeden van fraude aan Tilburg University.

Een Tilburgse hoogleraar sociale wetenschappen had de begeleiding van zijn promovendi deels uitbesteed aan een schoonheidssalon, die eigendom was van zijn nicht, en betaalde haar meerdere malen dertigduizend euro.

Het college van bestuur van Tilburg University deed vorig jaar aangifte en stelde een onderzoekscommissie in. Die concludeerde dat de proefschriften weliswaar door de beugel konden, maar dat er inderdaad flink wat schortte aan de begeleiding.

Op de rem

Het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) vindt het zorgwekkend. “Hoe kan het dat niemand op de rem heeft getrapt?” vraagt voorzitter Rolf van Wegberg zich af. Hij is bang voor soortgelijke incidenten. “Het aantal promovendi is gegroeid, het aantal begeleiders niet. In Tilburg was de hoogleraar ook faculteitsdecaan. Had hij wel genoeg tijd voor zijn begeleidingswerkzaamheden?”

Universiteiten moeten zich volgens hem afvragen of ze wel genoeg personeel hebben voor de begeleiding van promovendi en moeten erop toezien dat werkzaamheden niet zomaar worden uitbesteed. Universiteiten kunnen heus wel samenwerken met bedrijven, zegt Van Wegberg, maar ze moeten wel enige binding hebben met hun promovendi. 

Geschrokken

In Tilburg zijn ze natuurlijk ook geschrokken van dit incident. De lokale vertegenwoordiging van promovendi (TiPP) gaat samen met het universiteitsbestuur problemen met promovendibegeleiding in kaart brengen. “In een instituut waar onderzoek centraal staat, hebben we ook de plicht ons eigen functioneren te onderzoeken”, reageert TiPP-lid Martijn Stoutjesdijk.

PNN wil dat universiteitenvereniging VSNU haar leden aanspreekt op hun verantwoordelijkheid om promovendi “adequaat en eigenhandig” te begeleiden.

De VSNU vindt dat de zaak in Tilburg “geen aanleiding geeft tot enorme verscherping van de controle” maar stelt ook dat het goed is om kritisch te blijven kijken naar de kwaliteit van de begeleiding.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.