Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 08 september 2022 reacties 5

‘VU diep gezonken door bruinhemden toe te laten’

Ondernemingsraadslid Frank van der Laan vindt dat de VU diep gezonken is omdat ze heeft toegestaan dat de jongerenafdeling van het Forum voor Democratie (FVD) op de campus was.

Over de aanwezigheid van de Baudet-jongeren op de VU-campus, bij de start van de introductiedagen, is het laatste nog niet gezegd. Ondernemingsraadslid Frank van der Laan liet in niet mis te verstane bewoordingen weten het een schande te vinden dat de jongerenafdeling van het Forum voor Democratie met een kraam op de informatiemarkt voor nieuwe VU-studenten stond. “Racistisch, fascistisch, anti-democratisch, antisemitisch”, somde hij op tijdens een vergadering van de ondernemingsraad met de nieuwe universitaire studentenraad. “Het zijn bruinhemden en de VU is diep gezonken door hen op de campus toe te laten.”

Democratisch gekozen partij

Namens de studentenraad verdedigde de Engelssprekende Vincent Mesrine de aanwezigheid van de JFVD. “Ik begrijp de emotie, maar het FVD is een democratisch gekozen politieke partij die door de gevestigde politiek niet wordt gezien als extremistisch”, zei Mesrine. Hij meent dat als de VU de JFVD weigert, ze hetzelfde moet doen met andere politieke partijen.

Van der Laan vindt dat onzin. “Het FVD is openlijk anti-democratisch, openlijk antisemitisch en openlijk anti-wetenschappelijk”, zei hij. “Ze zeggen het zelfs fair te vinden om geweld te gebruiken tegen de regering.”

‘Als het FVD ophoudt met discrimineren, zijn ze welkom’

Andere OR-leden, kennelijk geschrokken van Van der Laans emotionele uitbarsting, haastten zich erop te wijzen dat het gedoe rond de JFVD niet op de vergaderagenda stond. Voorzitter Henk Olijhoek zei toe de kwestie voor een volgende vergadering op de agenda te zetten.

Van der Laan foeterde tijdens een korte pauze nog even door. “Het snijdt geen hout om te zeggen dat andere politieke partijen ook niet op de informatiemarkt mogen als het FVD niet mag”, zei hij. “Het is gewoon niet hetzelfde, het FVD discrimineert bevolkingsgroepen. Als het ophoudt met discrimineren, zijn ze welkom."

Boze studentenbond SRVU

Meteen nadat bekend werd dat de JFVD op de informatiemarkt had gestaan, liet studentenbond SRVU, waarvan ook leden in de universitaire studentenraad zitten, weten daar boos over te zijn. “De VU moet hier excuses voor aanbieden en beloven dat zoiets nooit meer mogelijk is”, zei de vicevoorzitter van de SRVU, Robyn Mills, tegen Ad Valvas.

Rector Jeroen Geurts was er verlegen mee, maar zei ook: “Het Forum voor Democratie is een democratisch gekozen partij, net als GroenLinks, dat ook op de markt stond. Moeten we dan überhaupt politieke partijen weren van de introdagen?”

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Peter Breedveld

{ Lees de 5 reacties}

Door Wouter Bulk op 08 september 2022
Oh, want een politieke partij van de campus weren getuigt van een “pro-democratische” denkwijze? Mij klinkt het weigeren van een specifieke groep zonder de discussie aan te willen gaan nou juist intolerant, discriminerend, en op zijn minst ook polariserend. Dit doet mij denken aan verwijten die nou juist jegens één bepaalde partij alomtegenwoordig zijn.
Door Jeffrey Zanoni op 09 september 2022
Ondernemingsraadslid onwaardig. Ik mag verwachten dat Van Der Laan de deur wordt gewezen met zulke ongefundeerde en kwetsende uitlatingen. Pure polarisatie en opruiing. Geen goed voorbeeld voor studenten.
Door Kirsten op 09 september 2022
Wat goed van Van der Laan! Fvd heeft zoveel grenzen overschreden, zij passen niet bij het tolerante en inclusieve karakter van de VU.
Door Carel op 10 september 2022
Dus volgens Kirsten bereik je inclusie door groepen die je niet bevallen uit te sluiten. Het is de giftige woke cultuur in full swing.
Door Olivier op 10 september 2022
In de reacties hier wordt beweerd dat het uitsluiten van groepen onacceptabel is in een democratie. In de politicologie staat dit fenomeen echter bekend als de democratische paradox: juist om de democratie te laten functioneren, moeten groepen die zich niet aan de spelregels houden of zich daartegen keren worden uitgesloten. Anders dreigt democratie aan zichzelf ten onder te gaan. Acceptatie van andere deelnemers aan het politieke proces is een van de belangrijkste spelregels. Zeker op onderwijsinstellingen, waar mensen zich ontwikkelen tot actieve deelnemers in de democratische maatschappij, zouden dergelijke groepen dus niet getolereerd moeten worden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.