Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

‘VU diep gezonken door bruinhemden toe te laten’

Ondernemingsraadslid Frank van der Laan vindt dat de VU diep gezonken is omdat ze heeft toegestaan dat de jongerenafdeling van het Forum voor Democratie (FVD) op de campus was.

Over de aanwezigheid van de Baudet-jongeren op de VU-campus, bij de start van de introductiedagen, is het laatste nog niet gezegd. Ondernemingsraadslid Frank van der Laan liet in niet mis te verstane bewoordingen weten het een schande te vinden dat de jongerenafdeling van het Forum voor Democratie met een kraam op de informatiemarkt voor nieuwe VU-studenten stond. “Racistisch, fascistisch, anti-democratisch, antisemitisch”, somde hij op tijdens een vergadering van de ondernemingsraad met de nieuwe universitaire studentenraad. “Het zijn bruinhemden en de VU is diep gezonken door hen op de campus toe te laten.”

Democratisch gekozen partij

Namens de studentenraad verdedigde de Engelssprekende Vincent Mesrine de aanwezigheid van de JFVD. “Ik begrijp de emotie, maar het FVD is een democratisch gekozen politieke partij die door de gevestigde politiek niet wordt gezien als extremistisch”, zei Mesrine. Hij meent dat als de VU de JFVD weigert, ze hetzelfde moet doen met andere politieke partijen.

Van der Laan vindt dat onzin. “Het FVD is openlijk anti-democratisch, openlijk antisemitisch en openlijk anti-wetenschappelijk”, zei hij. “Ze zeggen het zelfs fair te vinden om geweld te gebruiken tegen de regering.”

‘Als het FVD ophoudt met discrimineren, zijn ze welkom’

Andere OR-leden, kennelijk geschrokken van Van der Laans emotionele uitbarsting, haastten zich erop te wijzen dat het gedoe rond de JFVD niet op de vergaderagenda stond. Voorzitter Henk Olijhoek zei toe de kwestie voor een volgende vergadering op de agenda te zetten.

Van der Laan foeterde tijdens een korte pauze nog even door. “Het snijdt geen hout om te zeggen dat andere politieke partijen ook niet op de informatiemarkt mogen als het FVD niet mag”, zei hij. “Het is gewoon niet hetzelfde, het FVD discrimineert bevolkingsgroepen. Als het ophoudt met discrimineren, zijn ze welkom.”

Boze studentenbond SRVU

Meteen nadat bekend werd dat de JFVD op de informatiemarkt had gestaan, liet studentenbond SRVU, waarvan ook leden in de universitaire studentenraad zitten, weten daar boos over te zijn. “De VU moet hier excuses voor aanbieden en beloven dat zoiets nooit meer mogelijk is”, zei de vicevoorzitter van de SRVU, Robyn Mills, tegen Ad Valvas.

Rector Jeroen Geurts was er verlegen mee, maar zei ook: “Het Forum voor Democratie is een democratisch gekozen partij, net als GroenLinks, dat ook op de markt stond. Moeten we dan überhaupt politieke partijen weren van de introdagen?”

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.