Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

Melamineservies in VU-restaurant is niet giftig

Medewerkers van de VU zijn ongerust omdat de kommen in hun restaurant giftig zouden zijn. Maar volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is het melamineservies gewoon veilig te gebruiken.

‘De kommen en schalen op de VU zijn gemaakt van giftig spul (melamine) waar de universiteit hete soep in serveert’, zo schrijft een bezorgde Ad Valvas-lezer. Hij doelt op de witte kunststof kommen in het restaurant van het hoofdgebouw, die verdacht veel lijken op aardewerk. Ze worden onder meer gebruikt voor soepen, salades en pokébowls. ‘Dit zit mij en veel van mijn collega’s op de VU dwars’, aldus de lezer.  

Veilig in gebruik

Zijn deze zorgen terecht? In 2021 riep de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) consumenten op om serviesgoed van melaminekunststof waarin bamboe- en of maïsvezels zijn verwerkt, niet meer te gebruiken. ‘Bij gebruik bestaat een kans dat er te veel formaldehyde in het voedsel of drinken terechtkomt’, meldde de waakhond in een nieuwsbericht. Een zorgwekkende uitspraak, alleen lijkt die niet van toepassing op de kommen van de VU. Die bestaan namelijk voor honderd procent uit melaminekunststof waaraan geen bamboe of maïs is toegevoegd. En dat blijkt minder schadelijk: “Voor iedereen ouder dan 3 jaar is het servies van honderd procent melaminekunststof veilig te gebruiken”, zegt een NVWA-persvoorlichter. “Dit geldt ook voor het serveren van warme gerechten, zoals soep.” 

In het kortDe VU-kommen van melaminekunststof:
•    Voor iedereen ouder dan 3 jaar te gebruiken
•    Veilig voor warm en koud gebruik
•    Niet geschikt voor de magnetron

‘Nooit in de magnetron’

De kommen in het hoofdgebouw op de VU zijn dus veilig, maar mogen ze eigenlijk wel in de magnetron? ‘Het mag niet eens in de magnetron door het gif’, schrijft de bezorgde lezer. Uit het antwoord van de NVWA blijkt dat die zorgen deels terecht zijn. ‘Melamine mag nooit in de magnetron. Het product zal dan vervormen of breken.’ De NVWA meldt verder niks over mogelijke schadelijke stoffen die bij gebruik in de magnetron vrijkomen. 

VU-hoogleraar Majorie van Duursen raadt sowieso af om plastic voorwerpen in de magnetron te gebruiken. Uit recent onderzoek van haar afdeling blijkt namelijk dat bepaalde chemische stoffen – zogeheten hormoonverstoorders – schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid. Het gaat hier onder meer om stoffen die in plastic voedselbakjes zitten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.