Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Politiek 16 september 2013

Kabinet bezuinigt kwart miljard op onderwijs

Het kabinet gaat 250 miljoen euro per jaar op onderwijs bezuinigen, meldt het Centraal Planbureau. De cijfers zijn voortijdig uitgelekt via Frits Wester van RTL Nieuws.

Normaal gesproken komen de berekeningen van het CPB pas op de derde dinsdag van september naar buiten, als het kabinet zijn begroting voor het volgende jaar presenteert. Maar nu heeft het CPB zijn ‘macro-economische verkenning’ al online gezet.

Minder kopen

Dus zijn ook enkele keuzes van het kabinet al zichtbaar. VVD en PvdA willen het tekort op de begroting binnen de perken houden en gaan daarom zes miljard euro extra bezuinigen, bovenop de zes miljard uit het regeerakkoord. Deze nieuwe bezuinigingen treffen ook het onderwijs.

Instellingen krijgen eenmalig geen geld om de inflatie bij te benen. Terwijl de kosten stijgen blijft hun budget gelijk: ze kunnen dus minder kopen. Dat scheelt 250 miljoen euro.

Relatief weinig pijn

Eerder dit jaar was al bekend dat het kabinet deze ingreep overwoog. D66-leider Pechtold had er toen geen goed woord voor over: “Ik geef het signaal maar: hulp voor het sociaal leenstelsel, hulp voor welk akkoord dan ook, is een stap verder weg.”

PvdA-leider Diederik Samsom verdedigde het plan als “een mogelijke bezuiniging, die met relatief weinig pijn gepaard gaat”. Maar dat het onderwijs zoveel geld zou inleveren, vond hij ook niet prettig. “We kunnen kijken of we daar nog iets aan kunnen doen en op welke manier dan.”

Dat is kennelijk niet gelukt. Wat het kabinet precies met het onderwijs van plan is, wordt morgen duidelijk.

HOP/BB
BEELD: Jos van Zetten (Flickr)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.