Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Maatschappij 12 mei 2021 reacties 3

‘Een homo in het bestuur was een paar jaar geleden ondenkbaar’

Door andere verenigingen te trakteren op een Gay Pride-regenboog vraagt studentenvereniging ASV Gay aandacht voor homofobie in het studentenleven.

Studentenvereniging Cyclades postte een foto op Instagram van een Gay Pride-regenboog die door ASV Gay voor de deur van haar sociëteit was gespraypainted. Om aandacht te vragen voor homofobie in het studentenleven, staat erbij. Cyclades wenst ASV Gay ‘veel liefde en support’.

Er is geen directe aanleiding voor, zegt ASV Gay-voorzitter Anneke van der Werf. “Zo’n regenboog zorgt voor dialoog, en omdat dit jaar de Gay Pride weer niet doorgaat, proberen we op andere manieren zichtbaar te zijn.”

Ze was afgelopen maandag te zien in de eerste aflevering van de VPRO-documentaireserie 'De Roze Revolutie', over de Nederlandse strijd voor lgtbq+-rechten. Daarin zegt ze te hopen dat er voor de generatie na haar geen aparte lgbtq+-organisaties meer nodig zullen zijn. “Dat het niemand boeit, dat niemand vraagt: ben jij nou homo?

Raar aangekeken

Zover is het nog niet. “Je wordt bij studentenverenigingen nog steeds raar aangekeken als je op een gala verschijnt met iemand van hetzelfde geslacht aan je arm. Mensen houden er geen rekening mee, er zijn nog steeds vooroordelen. Het is een terugkerend probleem.” Daarom bestaat ASV Gay, 11 jaar geleden opgericht. “Het is een gezelligheidsvereniging. We doen dezelfde dingen als andere verenigingen, maar we zijn allemaal lgtbq+-plussers.”

 

 

Ze studeert zelf aan de UvA (Politics, Psychology, Law and Economics) een universiteit die bekendstaat om haar wokeness, maar genderneutrale wc’s zijn er nog nauwelijks, en dat is een praktisch probleem, vindt Van der Werf. “Daardoor kunnen heel veel mensen niet comfortabel naar het toilet.” De VU prijst ze daarin. “Die is echt een uitzondering. Jullie hebben ook een VU-Pride, daar werken we vaak mee samen.”

Religie en lhgbtq+

De meerderheid van de ongeveer 300 ASV Gay-leden studeert aan de UvA. Van der Werf schat dat er zo’n 70 afkomstig zijn van de VU. “Ik weet niet waarom dat zo is, we staan altijd op de infomarkt van de VU, maar trekken daar niet veel nieuwe leden.” Misschien komt het door het religieuze stempel dat de VU nog steeds heeft. “Religie en lhgbtq+ gaan van oudsher niet altijd goed samen.”

ASV Gay is een overwegend links-progressieve club, maar er zitten leden bij met conservatievere politieke ideeën. “In die zin zijn we een zeer diverse vereniging”, aldus Van der Werf. “We zijn niet inwisselbaar met de GroenLinks-jongeren van Dwars.”

In het kader van de Amsterdamse Kamer van Verenigingen, het koepelorgaan van de studentenverenigingen in de stad, overlegt ASV Gay met de andere verenigingen over de verbetering van de positie van lhgbtq+'ers binnen hun gelederen. “Bij verschillende verenigingen was het tot een tijdje terug nog ondenkbaar om als openlijke lhgbtq+'er in het bestuur te zitten, maar daarin zijn de afgelopen tijd wel grote stappen gemaakt.”

Peter Breedveld
BEELD: ASV Gay

{ Lees de 3 reacties}

Door Willem de Vries op 13 mei 2021
De valse claim dat "heel veel" mensen zich niet thuis voelen op traditionele toiletten hoor je helaas vaker. In de praktijk gaat het in een gemiddeld universiteitsgebouw hooguit om een handjevol mensen. Zij kunnen al jarenlang gebruik maken van de overal aanwezige genderneutrale gehandicapten toiletten. Die zijn ook nog eens veel ruimer en rustiger en hebben meer privacy omdat de toilet en het wasbakje zich in dezelfde ruimte bevinden. Probleem opgelost!
Door Iris op 14 mei 2021
Meneer de Vries, suggereert u hiermee dat mensen met een andere gender een handicap hebben? Gehandicapte toiletten zijn voor mensen met een handicap, zij hebben deze voorziening nodig en het is geen extra relax toilet met ook nog een eigen wasbakje. Helaas is er een lange geschiedenis geweest waarin mensen met een andere gender gediscrimineerd werden en zich onveilig moesten voelen. Ook al zijn transgenders of non-binaire mensen in een minderheid, ze hebben alsnog recht op een veilig toiletbezoek. U zal het zich niet voor kunnen stellen, maar door de geschiedenis van discriminatie en geweld voelen zij zich onveilig in openbare ruimten. Bovendien is een genderneutraal toilet voordelig voor alle leden van de lgbtq+ omdat het laat zien dat het gebouw een veilige plek is. Ik ben zelf vrouw en gay en ik ben op vreemde plekken altijd op mijn hoede, omdat ik geweld zou kunnen meemaken. Wanneer ik in een gebouw een genderneutraal toilet zie of andere kenmerken zie die erop wijzen dat ik welkom ben (zoals een regenboogvlag), dan kan ik weer ademhalen, en dat maakt voor mij een wereld van verschil. Genderneutrale toiletten zijn een eerste stap in de richting van een wereld waarin iedereen welkom is. Als u niet kan begrijpen waarom het essentieel is, dan ben ik blij voor u dat u nooit geweld of discriminatie heeft meegemaakt. Maar dat betekent dus ook dat u niet kan spreken voor de mensen voor wie dit elke dag een realiteit is.
Door Willem de Vries op 14 mei 2021
Eerst iemand iets in de mond leggen dat ie niet heeft gezegd, daarna vol op het slachtofferorgel gaan en uiteindelijk de onvermijdelijke mededeling dat de ander gewoon maar z’n mond moet houden. Zo kennen we onze woke activisten weer. Maar zonder gekheid: de bezetting van de gehandicapten toiletten is zo marginaal, dat het geen enkel probleem is als ook anderen, die daar om wat voor reden dan ook behoefte aan hebben, er gebruik van maken. En als Iris er dan graag een regenboog sticker op wil plakken, dan moet ze dat maar doen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.