Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Screenshot uit infotainmentfilmpje 'Circle of Life' van Marius Rietdijk
Campus 13 september 2023 reacties 4

Complimentenprofessor Rietdijk nieuwe voorzitter OR

De ondernemingsraad heeft weer een wetenschapper als voorzitter: universitair hoofddocent Marius Rietdijk.

Complimentenprofessor’ Marius Rietdijk is de nieuwe voorzitter van de nieuwe ondernemingsraad. Eerder vandaag is hij gekozen tijdens een besloten gedeelte van de eerste vergadering van de OR in het nieuwe collegejaar.

De OR had in maart dit jaar verkiezingen. Toenmalig voorzitter Henk Olijhoek was niet meer verkiesbaar en nam afgelopen zomer afscheid als voorzitter. Hij is dat zes jaar geweest. Volgend jaar gaat hij met pensioen.

De nieuwe OR kon vandaag kiezen uit vier leden die zich kandidaat hadden gesteld: Trudie van Kampen, Inge Westerlaken, Rick Vermunt en Marius Rietdijk. Samen met Van Kampen en Westerlaken vormt Rietdijk nu het dagelijkse bestuur van de OR.

Rietdijk is universitair hoofddocent Management & Organization aan de School of Business and Economics en wetenschappelijk hoofd van het Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis (ADRIBA). Enige jaren geleden maakte hij naam in de media als ‘complimentenprofessor’. Zijn theorie is dat complimenten geven het beste middel is om gedrag te veranderen.

Met Rietdijk is er weer een wetenschapper voorzitter van de ondernemingsraad, die sinds de verkiezingen ook weer voor de helft uit wetenschappers bestaat. Lange tijd domineerden vooral ondersteunende medewerkers de OR.

 

Peter Breedveld
BEELD: Peter Breedveld

{ Lees de 4 reacties}

Door Rick Vermunt ORlid op 13 september 2023
Als nieuw langstzittend lid van de OR wens ik het nieuwe dagelijks bestuur heel veel succes en een goede, democratische samenwerking met de rest van de raad. De VU verkeert in 'zwaar weer' die term had ik lang niet meer gehoord, maar het is weer zover. Dat betekent waarschijnlijk dat ook de medezeggenschap werk aan de winkel is. De rest van de raad: evenveel succes, voor de komende drie jaar.
Door Joep van Dijk op 14 september 2023
Onwijs veel succes gewenst de komende jaren!
Door Mark Peters, F… op 15 september 2023
De felicitaties aan de nieuw gekozen voorzitter OR, Marcus Rietdijk en met hem de 2 DB leden Inge Westerlaken en Trudie van Kampen. Zij zullen de komende tijd nog regelmatig de medewerkers aan de VU vertegenwoordigen bij het CvB om hun belangen en die van de organisatie tegen het licht te houden bij het nemen van mogelijk pijnlijke beslissingen de komende tijd. De 'complimentenprofessor' zal dan hopelijk wel een kritische houding aan kunnen nemen. Succes de komende drie jaar, dat geldt uiteraard voor de hele ondernemingsraad.
Door Rick Vermunt (… op 19 september 2023
Beste Mark, het DB is geen zelfstandig opererend gremium. Ze hebben ook gene mandaat zelfstandig besluiten te nemen, akkoorden aan te gaan zonder dat de rest van OR daarin zijn instemming heeft gegeven. DB is de mond - het verlengstuk - van de raad. Ze zijn geen directie. Ofwel: de OR vertegenwoordigt het personeel.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.