Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Wetenschap 03 december 2015

Bibliotheek koopt bijzonder boek

“Een geweldige impuls voor het onderzoek,” noemt Mirjam van Veen, hoogleraar kerkgeschiedenis, het boek Le psavltier, qui est le livre des pseavmes de Dauid van kerkhervormer Johannes Calvijn. De universiteitsbibliotheek kocht het werk onlangs met hulp van de Stichting Vrienden UBVU.

Zeldzaam

Het boek uit 1558 is zeer zeldzaam. “Op de hele wereld zijn er maar enkele exemplaren van te vinden”, zegt van Veen. “Het roept ook allerlei vragen op. Het bevat vertalingen van de psalmen, korte toelichtingen bij die psalmen en gebeden. Een interessante vraag is hoe het is gebruikt. Was het soms bedoeld voor de huiselijke godsdienstoefening?”

Klein en enigszins gehavend is het wel. Op het eerste gezicht is Le psavltier geen blikvanger, geeft ook conservator Sandra van Daalen, die de aankoop begeleidde, toe. "Maar ik was blij toen deze titel op de markt kwam. Dit werk van Calvijn behoort tot het hart van onze historische collecties.”

Lenen 

Zelf het boek lenen? Het is in te zien op de studiezaal van de bijzondere en historische collecties.

Floor Bal
BEELD: UBVU

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.