Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juli 2024

Column
& Blog

Wout van Zaale derdejaars bachelor politicologie

Greetings from Amsterdam

Stel, u heeft zich van de zomer net door een lange slapeloze vlucht inclusief huilbaby gevochten. Het geblèr ging door merg en beenruimteproblemen, maar nu bent u eindelijk neergeploft in de taxi naar uw hotel. Murw gebeukt hoort u de man achter het stuur in gebrekkig Engels vragen waar u vandaan komt. “Ah, Holland! Are you from Amsterdam?”

Aan de niet-Amsterdammers de vraag of u ja zegt in deze situatie. Uw laatste krachten, eigenlijk gespaard om uzelf met koffer en al naar de hotelkamer te slepen en daarna op bed te storten, kunt u gebruiken om de taxichauffeur met handen en voeten een hopeloos lesje Nederlandse geografie bij te brengen met dito kans van slagen.
Of u noemt uzelf Amsterdammer. Voordeel: het is aanzienlijk minder moeite, nadeel: u noemt uzelf Amsterdammer.

Maar nu de échte inwoner van de hoofdstad. Bent u dat? Gefeliciteerd, mazzelpik. Niet alleen hoeft u in die taxi uw ware woonplaats niet te verloochenen, ook gaat u zonder twijfel veel meer van uw vakantie genieten dan die lui buiten de Ring. Let maar op.
U zal eerst verbaasd zijn over hoe diep de taxichauffeur in het stadscentrum zijn gaspedaal durft in te drukken, om u vervolgens opnieuw te verbazen over het exorbitante snelheidslimiet wanneer u met roodomrande ogen de roodomrande borden langs de weg checkt.

De volgende dag had u de hotelkamer voor het ochtendgloren willen verlaten, maar zonder de biologische wekker van het kakafonische straattumult slaapt u een gapend gat in de dag. Goed uitgerust begrijpt u eindelijk waarom de wekker is uitgevonden.
Na het middaguur koerst u – op hoop van zegen – af op het meest toeristische plein van de stad, dat volgens Google Maps rond dit tijdstip op z’n drukst is. Maar ter plekke had u de trekpleister bijna nietsvermoedend doorkruist. Dit is toch geen topdrukte?

U strijkt neer op het eerste en beste terras aan het plein en vraagt om een biertje. Er staat een lekker zonnetje, dus u bestelt een tweede ronde. Nog een. En nog een. Wanneer u de rekening wordt gebracht, had u zich al klaargemaakt om een tweede hypotheek af te sluiten, maar de schade blijkt zo gering dat u spontaan een fles champagne bestelt. Dat zal hier dan ook wel niets kosten.
Dit soort verrassingen zal u blijven overvallen, totdat u weer het vliegtuig instapt. Op naar huis. Bij het opstijgen ziet u luilekkerland langzaam in de wolken verdwijnen. U constateert dat Amsterdam de allerfijnste stad is om te wonen. Vooral op vakantie.

Maar nu de échte inwoner van de hoofdstad. Bent u dat? Gefeliciteerd, mazzelpik

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.