Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Zoveel uitwisseling van ideeën is er nooit eerder geweest’

De VU heeft zich de afgelopen weken razendsnel aangepast aan de nieuwe coronarealiteit. VU-rector Vinod Subramaniam ziet het als een experiment. “Al doende leren we en passen we dingen aan. Het is een ‘work in progress’.”

Rector magnificus Vinod Subramaniam is twee weken flink ziek geweest, en zijn vrouw ook. “We zijn niet getest, en ik wil niet speculeren, maar het voelde niet als een gewone griep”, zegt hij. Sinds anderhalve week is hij weer in touw, wat betekent dat hij de hele dag zit te skypen en zoomen en te telefoneren. Maar op volle sterkte voelt hij zich nog niet. “Ik ben gisteren in de weer geweest op ons fitnessapparaat, dat heb ik een kwartier volgehouden. Mijn lichamelijke conditie is helemaal weg.”

Hij maakt zich zorgen om het welzijn van de VU-medewerkers, zou ze het liefst allemaal even spreken om te zien hoe het met ze gaat. “We mogen niet weten wie ziek is, maar af en toe hoor je wat, die zou ik dan iets willen sturen. Het is zo’n rare tijd voor iedereen.” Hij mist de studenten. “Ik zie alleen de studenten van de universitaire studentenraad tijdens de videovergaderingen, verder niemand.” De vergaderingen met collega’s, de bestuursleden van de VU en de afzonderlijke faculteiten, zijn de enige manier om “feeling” te houden met de menselijke kant van het besturen van een universiteit. “Op Twitter zie ik af en toe ook mensen die het niet makkelijk hebben.”

“Als je niet oppast vergeet je een kop thee te drinken of iets te eten, of naar het toilet te gaan.”

Hij zegt het een paar keer achter elkaar: “Het is echt een hele rare, rare tijd. Dit heb ik in elk geval in mijn 53 jaar nog nooit eerder meegemaakt.”

Van acht tot achttien uur zit hij te besturen, te vergaderen en overleggen. “Als je niet oppast vergeet je een kop thee te drinken of iets te eten, of naar het toilet te gaan.” Tussendoor skypet of mailt hij dan mensen van wie hij wil weten hoe het met ze gaat.

Totaal gecommitteerd

Subramaniam is heel trots op de VU-medewerkers. “Op alle niveaus en in alle functies, de onderzoekers, docenten, het ondersteunende personeel en het crisisteam, iedereen is echt totaal gecommitteerd. De lenigheid en betrokkenheid waarmee mensen zich hebben ingespannen, ik ben daar diep van onder de indruk.”

En er is in die paar weken tijd inderdaad een boel gebeurd aan de VU, terwijl de campus nagenoeg uitgestorven is. Docenten hebben achter hun keukentafels online colleges geïmproviseerd, er wordt online gepromoveerd en getentamineerd. De rector ziet de crisis als een “snelkookpan”, waarin processen die normaliter stapsgewijs in gang worden gezet nu met een sneltreinvaart gaan. “Er is een enorme uitwisseling van ideeën tussen de verschillende domeinen, zoveel interactie, oplossingen die met elkaar worden gedeeld. Vergaderingen die voor de crisis een keer per maand plaatsvonden, hebben we nu twee keer per week. De VU was al een hechte gemeenschap, en die is alleen maar hechter geworden.”

“Als we online college blijven geven, hebben we een betere infrastructuur nodig”

Maar er zijn nog veel uitdagingen. “Als we blijvend online college gaan geven, hebben we daar een betere infrastructuur voor nodig, en online tentamens zijn niet altijd een geschikte oplossing. Als het over online proctoring gaat, waarbij surveillanten via een camera de studenten in de gaten houden tijdens een tentamen, hoe zit dat dan met de privacy? En niet alle studenten hebben een geschikte ruimte om hun tentamen te doen, en een stabiele wifi-verbinding. En hoe doe je dat met een groep van 600 studenten? Daar worstelen we mee en we hebben niet overal al de antwoorden op.”

Fine-tunen en opschalen

Subramaniam ziet het als een experiment. “Dat is mijn insteek als experimenteel biofysicus: dat we leren terwijl we bezig zijn en gaandeweg dingen aanpassen en fine-tunen en opschalen. Het is een work in progress.”

In een filmpje op Facebook feliciteert hij de zestig VU-docenten met het behalen van hun BKO-certificaat, het bewijs van didactische bekwaamheid voor het ontwerpen en geven van universitair onderwijs. “Het is zo bizar, want hun BKO-opleiding heeft ze voorbereid op het geven van onderwijs in een totaal andere situatie. Nu alles in één klap is veranderd, staan ze voor een enorm avontuur. Ik heb ze succes gewenst aan het begin van dat avontuur.”

“Nu alles in één klap is veranderd, staan ze voor een enorm avontuur.”

Ook de voorbereidingen voor de terugkeer naar de fysieke campus kent pittige uitdagingen. “Niet alleen op de campus zelf, waar de anderhalvemetersamenleving in praktijk moet worden gebracht”, aldus Subramaniam. “Maar denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer. Hoe komen de studenten naar de VU?” De organisatie van de campus is maar een klein stukje van een veel groter, ingewikkeld geheel.”

Het is een zoektocht, zegt de rector. “Als wetenschapper begin je meestal totaal geïsoleerd aan zo’n zoektocht, maar dit is een gezamenlijke zoektocht, waarbij we een beroep doen op de collectieve intelligentie van de gemeenschap. En ik heb geen glazen bol en weet niks zeker, maar ik durf wel te voorspellen dat die intensieve samenwerking een blijvertje is, als deze crisis voorbij is.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.