Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

Zetelzoekers: Meral Aktan wil een universiteit in Lelystad

Veel studenten stellen zich kandidaat voor een partij, weinigen richten zelf een partij op. Meral Aktan vormt samen met haar broer Murat JongLelystad.

Student Business Administration Meral Aktan (22) piekert er niet over om straks, als ze is afgestudeerd, uit Lelystad te vertrekken. Ze is er geboren en getogen en wil straks gaan forenzen tussen Lelystad en haar werkplek. “Mijn broer werkt op de Zuidas, bij Ernst & Young, en reist ook nog elke dag op en neer, dat gaat prima.”

Samen met die broer, Murat (28), heeft Aktan een nieuwe partij opgericht: JongLelystad. Daarmee hopen ze bij de komende gemeenteraadsverkiezingen minstens een zetel te scoren.

De gemeenteraad moet verjongen, vindt het tweetal. “De gemiddelde leeftijd in Lelystad is 39 en die in de gemeenteraad 53, dat is zelfs ouder dan de stad zelf”, licht ze toe.

Technische universiteit

Op het partijprogramma staan punten die je kunt verwachten van een jongerenpartij: JongLelystad wil een familiepark dat is gericht op jongeren en jong-volwassenen en volwassenen met kinderen. Ze willen een volwaardige bioscoop en meer woningen voor young professionals, vlakbij de oprit van de A6, zodat ze ’s morgens bij wijze van spreken zo van de ontbijttafel naar hun werk kunnen rijden. “Als je vanuit het centrum van Lelystad de snelweg probeert op te komen, ben je al gauw een kwartier kwijt”, aldus Aktan.

Opmerkelijker is de wens om een Ikea-vestiging in Lelystad. “Dat kun je vreemd vinden, maar de Ikea is voor jong-volwassenen een belangrijke winkel, en we moeten er nu helemaal voor naar Amsterdam of Zwolle.”

Het opvallendst is dat JongLelystad een technische universiteit in Lelystad wil. “Daarmee trek je veel studenten en dat draagt bij aan de verjonging van de stad”, aldus Aktan.

Opbouw in plaats van afbraak

De aanleiding voor de oprichting van JongLelystad is een beetje conservatief. De Aktans werden getriggerd door de aangekondigde sloop van een belangrijk winkelcentrum, vanwege de toenemende leegstand. “We kennen dat winkelcentrum sinds onze jeugd en het doet pijn dat het verdwijnt”, aldus Aktan. “Wij willen opbouw in Lelystad, in plaats van afbraak.” Dat het winkelcentrum met leegstand kampte, is volgens haar te wijten aan een beleid van steeds hogere huren, waardoor kleine middenstanders werden weggejaagd.

Voor de campagne hebben Meral en haar broer alles zelf voorbereid, met hulp van vrienden en familie. Foto’s gemaakt, flyers en posters ontworpen en gedrukt, er staat een website klaar om gelanceerd te worden en de social media-accounts zijn aangemaakt. De benodigde ondersteuningsverklaringen zijn verzameld binnen de familie. Aktan denkt veel jongeren te bereiken via social media, rekent op mond-tot-mond-reclame en deelt met vrienden druk flyers uit.

“We zijn ook bezig met de oprichting van een jongerenraad, die moet dienen als een soort klankbord”, aldus Aktan.

Research gedaan

Hoe groot ze de kans acht dat ze in de gemeenteraad komen? “Er zijn in Lelystad achthonderd stemmen nodig voor een zetel en we hebben de nodige research gedaan, dus ik denk dat minstens een zetel haalbaar is.”

De partij heeft een website: Jonglelystad.nl, en is op Instagram en Facebook te vinden.

Dit is het eerste deel van een serie over VU-studenten die zich kandidaat stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.