Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

WOinactie stelt minister ultimatum

Actiegroep WOinactie heeft minister Van Engelshoven een ultimatum gesteld: uiterlijk op Prinsjesdag moet de doelmatigheidskorting van tafel zijn, anders volgen er acties. Studenten zetten het ultimatum kracht bij met evenementen en ludieke acties.

UvA-hoogleraar Rens Bod van WOinactie had het ultimatum al eerder aangekondigd, maar met een mail en een aangetekende brief aan de minister is het nu officieel. De zogeheten doelmatigheidskorting van 183 miljoen moet van tafel en het kabinet moet structureel investeren in het wetenschappelijk onderwijs. Bod heeft het over een bedrag van minimaal 1,15 miljard euro extra per jaar.

Als de eisen op Prinsjesdag, dinsdag 18 september, niet zijn ingewilligd, dan volgen er in de week daarop landelijke acties van docenten en onderzoekers, waarschuwt Bod. Hij wordt onder meer gesteund door actiegroep Rethink en de vakbonden FNV en VAWO.

Bod: “Sinds 2000 is het bedrag dat het rijk per student beschikbaar stelt met een kwart gedaald naar 15.000 euro, terwijl de studentenaantallen bijna zijn verdubbeld. Er mag, maar er kán ook echt niet verder worden bezuinigd in het WO. Universitaire medewerkers met een normale onderwijstaak komen nu al niet meer toe aan de essentiële onderwijstaken.”

Steun van studenten

Ook studentenorganisaties LSVb en ISO hebben de brief ondertekend. Deze week vinden er alvast acties plaats in verschillende studentensteden. De actieweek wordt vanavond afgetrapt met de Night of Protest in Amsterdam. In Nijmegen gaan onder anderen leden van de lokale studentenvakbond tijdens een ‘open meeting’ in gesprek over de geplande bezuinigingen en in Wageningen delen ze stressballen uit om de stress van de hoge werkdruk en de bezuinigen te verzachten.

Een petitie van studenten in Utrecht tegen de bezuinigingen aan de faculteit geesteswetenschappen is inmiddels bijna duizend keer getekend en in Groningen vond er eerder een ludieke actie plaats.

Bod is blij met de steun van de studenten. “Op vijf universiteiten vinden er acties plaats. Dat lijkt misschien niet heel veel, maar voor Nederland is dat toch een behoorlijke prestatie.” Als de actieweek in september doorgaat, zullen alle universiteiten meedoen, hoopt hij. Het ministerie van Onderwijs was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.