Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

Werkdruk nog lang niet overal besproken

“Er gebeurt teleurstellend weinig met de werkdrukmatrix”, zegt Houkje Vlietstra, lid van het lokaal overleg van de vakbonden met het VU-bestuur tijdens de FNV-VU-lunchbijeenkomst van donderdag.

In eerste instantie pakte de VU de cao-afspraak om iets aan de werkdruk te doen voortvarend op. Eind vorig jaar maakte de universiteit samen met de lokale vertegenwoordiging van de vakbonden een zogenaamde werkdrukmatrix. Daarin staat per mogelijke oorzaak van te hoge werkdruk beschreven hoe die op verschillende niveaus aangepakt kan worden. Denk aan onrealistische taakstellingen, gebrek aan betrokkenheid van de leiding of baanonzekerheid.

Enthousiaste werkgroep

Vlietstra: “Voor zover we nu weten zijn alleen enkele bèta-afdelingen er echt mee aan de slag gegaan. Ze hebben hun eigen punten aan de matrix toegevoegd, wat ook de bedoeling was. Bij IT is enthousiast een werkgroep werkdruk ingesteld, maar daarvan is nog niet veel vernomen. En bij de UBVU is onder andere afgesproken dat ze geen mails meer mogen sturen in de avonden. Zelfs bij HRM zijn er alleen nog maar afspraken gemaakt om ermee aan de slag te gáán.”

Vlietstra spoort medewerkers aan om zelf in hun teams en afdelingen de hoge werkdruk op de agenda te zetten. “Het is niet alleen een verplichting voor de universiteit, we moeten het ook zelf doen.”

De onderdeelcommissie van IT laat weten dat de werkgroep op basis van de matrix zes thema’s heeft voorgelegd aan de medewerkers en de bevindingen momenteel verwerkt in een rapport.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.