Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juli 2024

Campus
& Cultuur

Waart het monster van antisemitisme rond op de VU-campus?

Geneeskundestudent Sharon (21) draagt haar Joodsheid met trots uit. Maar haar onbevangenheid is inmiddels wat verminderd. “Over mijn jodendom doen mijn medestudenten altijd heel aardig en geïnteresseerd. Het is heel leuk om met meerdere geloven om te gaan.”

” Helaas slaat de sfeer om zodra Israël ter sprake komt. Ook bij medestudenten met wie ik goed omging of met wie ik nog steeds goed omga. Ik zie ze dingen op Facebook schrijven waar mijn hart van stilstaat: dat zionisten varkens zijn, dat ze de wereld willen overnemen. Terwijl je zou denken dat studenten aan de universiteit wel genuanceerd kunnen zijn en niet alleen zwartwitdenken.”

Fucking zionist

“En met ‘zionisten’ wordt vaak iedereen bedoeld die vindt dat Israël bestaansrecht heeft, ook de Joden die kritisch zijn ten aanzien van Israel”, zegt VU-alumnus politicologie David (28), die stage loopt bij André Krouwels Kieskompas. Een medestagiaire maakte hem tijdens een gesprek uit voor “fucking zionist.”

“Het is nu de trend om anti-Israël te zijn”, zegt Eva, een 25-jarige student sociale wetenschappen. “In het begin ging ik nog wel in discussie met mensen, maar het heeft geen enkele zin als je gesprekspartner niet in feiten is geïnteresseerd. En op een universiteit valt dat natuurlijk extra tegen.”

Lelijke kop

‘VU Jodenvrij!’ schreef iemand in januari als reactie op de Facebook-pagina van de club ‘Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina’ (SRP). Er ontstond een nationale mediarel en een Joodse studente schreef het college van bestuur zich niet meer veilig te voelen op de campus.

Heeft het monster van antisemitisme zijn lelijke kop opgestoken op de VU-campus? Zijn er meer Joden die zich hier onveilig voelen? Advalvas sprak met een aantal van hen. Lees het verhaal in de nieuwe editie.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.