“Het was een moeilijke beslissing, maar we willen niet nu hier dit debat, na de hevige emotionele reacties die het heeft losgemaakt”, aldus Jaap Winter, voorzitter van het college van bestuur van de VU.
Het college besloot gisteravond een geplande bijeenkomst van de Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP) aan de VU af te gelasten nadat De Telegraaf melding maakte van een antisemitische reactie die iemand op de Facebookpagina van de SRP had geplaatst.
Emotionele reacties
De reactie heeft er vorige week elf minuten gestaan en is na ontdekking meteen verwijderd door de beheerders van de pagina, maar na de berichtgeving erover kreeg de VU een stroom emotionele reacties binnen. “Sommigen uit bepaalde hoek, op elkaar afgestemd, dat kon je zien aan de stijl van schrijven, maar er zat bijvoorbeeld ook een studente bij die in het buitenland zit en zei dat ze niet terug durfde naar de VU, omdat ze zich onveilig voelt”, aldus Winter.
“En dat soort beleving, de onveiligheid die dit creëert, het gevoel dat mensen krijgen dat ze hier niet thuis horen, dat willen we beslist niet”, zegt Winter.
VU is onpartijdig
De voorzitter benadrukt dat hij vindt dat een debat over Israël aan de VU moet kunnen plaatsvinden. “Bijvoorbeeld door voor- en tegenstanders samen georganiseerd. Daarover gaan we praten, in welke vorm we dat moeten gieten.”
Maar Sarah Bekkali van de SRP zegt dat dit al de derde keer is dat de VU een evenement van de club verbiedt. “Steeds om een andere reden. Eerst mochten we niet flyeren omdat de VU onpartijdig is, toen mocht een lezing niet omdat die zou concurreren met andere activiteiten in het kader van de diversiteit en nu weer vanwege de onrust die dit losmaakt.”
Antisemitische reacties
Bekkali vermoedt dat de SRP opzettelijk in een kwaad daglicht is gesteld door de man die de antisemitische reactie heeft geplaatst, een zekere Muhammad Seher. Zijn Facebook-pagina was op 8 januari aangemaakt en de man noch zijn foto is elders op het internet te vinden.
“Zijn reactie heeft elf minuten op onze pagina gestaan en is meteen na ontdekking weggehaald, maar er is toch meteen al door iemand een screenshot van gemaakt en rondgestuurd”, aldus Bekkali. De SRP is erop gebrand alle racistische en antisemitische reacties weg te halen. “We krijgen ook heel veel islamofobe reacties, maar we zijn maar met z’n vieren, we zijn niet in staat meteen overal op te reageren.”
Charlie Hebdo
Het is niet de eerste keer dat de VU een bijeenkomst verbiedt na een mediarel. “Hoogst ongelukkig”, zegt Winter, maar hij vindt niet dat de VU zich laat gijzelen door De Telegraaf en GeenStijl. “Maar ik wil wel graag een debat dat niet zoiets oproept, juist na wat er vorige week gebeurd is.”
Zou de VU na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo en de Je Suis Charlie-demonstraties niet juist een debat moeten laten doorgaan dat zo omstreden is?
Geframed door de media
“Niet met zo’n lading van onveiligheid”, vindt Winter, “en niet in het licht van de manier waarop dit debat nu wordt geframed door de media. Ik heb tegen de organisators gezegd dat het me ook gaat om hún veiligheid.”
Twee weken geleden sprak staatssecretaris van Justitie Fred Teeven op de VU. Ook zijn komst was omstreden, maar zijn optreden ging gewoon door. Op de laatste VU International Day, op 11 november, was er een symposium met de Israëlische ambassadeur en twee vertegenwoordigers van de universiteit van Haifa, eveneens omstreden.
Palestijnse kwestie
“Het is beslist niet zo dat we aan de VU alleen maar bijeenkomsten toestaan waar een bepaald standpunt wordt uitgedragen”, aldus Winter. Hij zegt zich er terdege bewust van te zijn dat de Palestijnse kwestie leeft bij een groot deel van de VU-studenten, die desalniettemin steeds naar een plek buiten de universiteit moeten uitwijken voor hun debatten.
“Zij horen er ook bij en over een week of anderhalf zullen we met ze gaan praten om te zien hoe we een dergelijk debat aan de VU kunnen laten plaatsvinden.”
Het debat vindt vanavond plaats op een locatie buiten de VU-campus.