Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Campus
& Cultuur

VUsionair Hemmerechts organiseert read-in

Kristien Hemmerechts, die dit collegejaar ‘VUsionair’ is, roept studenten en medewerkers op mee te doen aan haar ‘read-in‘. Iedereen is uitgenodigd om op donderdag 20 september met een boek naar het Gustav Mahlerplein bij WTC te komen en daar een uur te gaan lezen. 

Hemmerechts merkt, zo zei ze gisteren op de opening van het academisch jaar, dat er steeds minder gelezen wordt, terwijl er wel steeds meer wordt geschreven. Niemand, die ze spreekt, leest haar boeken nog (behalve de moeders van sommigen) maar iedereen wil dat zij zijn of haar boek leest.

“Binnen afzienbare tijd worden de schrijvers niet meer betaald voor het schrijven, maar de lezers voor het lezen”, aldus Hemmerechts

De VUsionair, een soort kruising tussen de voormalige schrijver op locatie en VU-pastor, had ook aan het publiek briefjes laten uitdelen waarop het de volgende zin kon afmaken: ‘Ik verbeeld me een wereld waarin het normaal is dat…’ In te leveren in Hemmerechts ideeënkast, ter inspiratie.

Zelf verbeeldt Hemmerechts zich een wereld waarin de lawaaimakers moeten wijken voor de lezers, in plaats van andersom. Vandaar de read-in. Filosofiestudenten hebben de briefjes al eerder ingevuld. Een van hen schreef: ‘Ik verbeeld me een wereld waarin het normaal is dat alle mensen die niet te vertrouwen zijn, hoorns dragen.’

Om de bezoekers nog even het gevoel te geven dat ze leefden, liet ze de zaal ten slotte het lied Zing, vecht, huil, bidt, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy zingen.

De read-in is op 20 september om 12:30 uur. Om 12 uur wordt er verzameld in de ontvangsthal van het VU-hoofdgebouw.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.