Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Ik wil het vak Nederlands weer laten schitteren’

Universitair hoofddocent Jacqueline Bel is per vandaag benoemd tot hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde. Zij bekleedt de nieuwe Multatuli-leerstoel.

Jacqueline Bel reageerde op haar benoeming in het radioprogramma De Taalstaat: “Ik ben ontzettend blij en verrast door dit initiatief van het Multatuli Genootschap, dat ook – tot mijn vreugde – warm werd onthaald door het faculteitsbestuur. Juist omdat het zo belangrijk is dat Nederlands wordt bestudeerd aan een universiteit. Een universiteit waar geen Nederlands wordt gedoceerd, is in mijn ogen geen universiteit.”

Bel wil na de commotie van het afgelopen jaar – de opheffing van de bachelor literatuur & samenleving: Nederlands aan de VU in februari – “het vak weer laten schitteren”. Decaan Michel ter Hark van Geesteswetenschappen noemt in een persbericht een hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de faculteit ‘onmisbaar’. ‘Hierdoor krijgt het vak Nederlands een nieuwe basis aan de VU en kan het vak zich verder ontwikkelen’, aldus Ter Hark.

Godfather van Nederlandse letterkunde

Welke colleges kunnen studenten volgend jaar verwachten van professor Bel? “De colleges gaan uiteraard over Multatuli, onze grootste Nederlandse schrijver. Maar in zijn voetspoor is er natuurlijk veel literatuur geschreven die aan zijn werk schatplichtig is. Hij kan echt gezien worden als de godfather van de modernere Nederlandse letterkunde. Dus in het onderwijs zal zeker ook veel moderne Nederlandse literatuur bestudeerd worden.”

Nieuwe minor Schrijfacademie

Ook verzorgt Bel de nieuwe minor Schrijfacademie, waarin literatuur gecombineerd wordt met creatief schrijven. De minor is beschikbaar voor alle VU-studenten. “Op die manier willen we het vak weer nieuw elan geven.”

Hoogleraar Bel houdt haar oratie op 2 maart 2020, de 200ste geboortedag van Multatuli.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.