Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Hamlet (Sabri Saddik) kijkt samen met zijn moeder (Dagmar Ketelaers) naar Polonius (Rogier in 't Hout), die hij net per abuis heeft gedood

VU-student speelt Abdelkader Benali’s Hamlet (en Ad Valvas-lezers kijken met korting)

VU-student Sabri Saddik onderbreekt zijn drukke studie voor de droom van elke acteur: de hoofdrol in de Shakespeare-tragedie Hamlet. Maar dan vertaald naar het leven in Nieuw-West.

Heftige taferelen als VU-student Sabri Saddik eerst de vader van zijn vriendin doodschiet en vervolgens zijn moeder bij haar keel grijpt. Zijn toneelmoeder, welteverstaan, en de toneelvader van zijn toneelvriendin, want het is allemaal niet echt, gelukkig. Saddik speelt Hamlet in een moderne bewerking van het beroemde stuk door schrijver Abdelkader Benali. Het koninklijke hof van Denemarken is ingewisseld voor een bouwplaats in Nieuw-West, in Amsterdam, en de onsterfelijke zin ‘to be or not to be’ is ‘to have or not to have’ geworden.

De 25-jarige Saddik kent nog niet al zijn tekst uit het hoofd, hij is pas twee weken geleden begonnen met repeteren, toen hij tijdens een college organisatiewetenschap door zijn agent werd gebeld met de vraag of hij zin had om de hoofdrol in Hamlet te spelen. De acteur die hem aanvankelijk zou spelen, Bilal Wahib, moest die wegens omstandigheden opgeven, vlak voor de première, en er werd koortsachtig gezocht naar een goede vervanger.

Lekker toneelspelen

“Ik raakte in paniek, mijn hoofd zat op dat moment helemaal vol, er kwamen tentamens aan”, vertelt Saddik. “Maar ik dacht: even kalmeren, zie eerst maar of je door de auditie komt, dan kijken we wel verder.” Toen hij met zijn ouders ging overleggen, gaven die allebei een tegenovergesteld advies. “Mijn moeder vond dat ik mijn studie voor moest laten gaan, mijn vader zei dat ik lekker moest gaan toneelspelen.”

“Maar ik dacht: Hamlet spelen, hoe vaak krijg ik die kans nou? Ik denk niet dat ik snel nog een keer zo’n aanbod zal krijgen.” Saddik ging dus auditie doen, op een zaterdag, met het voornemen om de volgende dag keihard voor zijn tentamens te leren. “Dan kon ik dinsdag alsnog knallen in de tentamenzaal.” Maar die zondag kreeg hij een belletje met het verzoek om nog een keer terug te komen om de beroemde monoloog uit Hamlet te doen. “Die moest ik dus op zondag uit mijn hoofd leren.” Dinsdag kreeg hij te horen dat hij de rol had. “Maar het tentamen ging minder goed.”

Lees de rest van het artikel in de nieuwe Ad Valvas, alwaar u ook een bon vindt waarmee u korting krijgt op een kaartje voor één van de voorstellingen in Urban Resort Lely.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.