Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

VU-student en cabaretier Dara Faizi (25) overleden

De gisteren overleden cabaretier Dara Faizi (25) was een VU-student. Hij studeerde communicatiewetenschappen toen hij in oktober 2010 het Groninger Studenten Cabaret Festival won.

“De jury vond mij een verademing tussen de snelle comedy-acts die nu erg populair zijn. Ik ben geen rondstuiterende ADHD’er, ik neem mijn rust”, zei hij toen tegen Advalvas.

Afghaanse vluchteling

Faizi was op zijn negende met zijn moeder uit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Zijn vader was gesneuveld. In zijn voorstelling behandelde hij op bitterzoete manier het harde bestaan van vluchtelingen.  “Zo doe ik een sketch over een Iraanse man die zelfmoord wilde plegen omdat hij uitgeprocedeerd was”, zei hij daarover. “Dat deed ik op zo’n manier dat de mensen in de zaal in een deuk lagen. Veel immigranten gebruiken humor om te relativeren.”

Faizi had veel zelfspot. Hij heeft zijn studie afgemaakt, ondanks de successen die hij toen al boekte als cabaretier, want “als mijn cabaretcarrière mislukt, kan ik alleen als tapijtverkoper aan de slag.”

Dubbele longontsteking

Het ging goed met zijn carrière. Eind september zou de reprise van zijn eerste avondvullende programma ‘Gevaarlijke Gedachten’ zijn begonnen en voor maart 2014 zou de try-out van zijn tweede show starten.

Het mocht niet zo zijn. Na zijn vakantie kwam hij met een longontsteking in het ziekenhuis te liggen. ‘Zit vol met slangetjes, maar herstel gaat snel :)’, twitterde hij op 24 september nog. Helaas werd zijn ziekte hem fataal. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.