Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

VU-bestuurder Marcel Nollen en AOb-voorzitter Tamar van Gelder voor de anti-flexbus

VU krijgt bezoek van anti-flexbus

Veel docenten en onderzoekers hebben een tijdelijke baan. De Algemene Onderwijsbond (AOb) trekt deze week met een bus door het land om bestuurders te laten afkicken van hun verslaving aan flexibele contracten.

Dinsdagmiddag stapte AOb-voorzitter Tamar van Gelder uit haar groene ‘anti-flexbus’ voor de hoofdingang van de VU. In een witte doktersjas van de voor de gelegenheid in het leven geroepen mobiele afkickkliniek ‘Whattheflex!?’overhandigde ze een zelfhulpboek aan collegevoorzitter Marcel Nollen.

Ze vroeg hem of hij de noodzaak van meer vaste contracten inzag. De bestuurder verzekerde haar dat de VU meer vaste dienstverbanden realiseert en dat de vakbond daar een rol in heeft gespeeld. Het boekje zou hij zó aandachtig gaan lezen dat hij het “van voor naar achter zou kunnen spellen”.

Flexverslaving

“Bij het idee je medewerker een vast contract te geven, breekt het klamme zweet je uit… Herkenbaar? Dan zou het heel goed kunnen dat je flexverslaafd bent”, zo opent het boekje, dat ook een bijbehorende campagnesite heeft.

In het boekje staat onder meer een zelftest voor bestuurders met vragen als: “krijgt u veel klachten van collega’s over uw kortetermijnvisie?” En: “voelt u een grote weerstand bij het geven van een vast contract?”

De ondertoon is natuurlijk serieus: in het hbo heeft vijftien procent van de docenten een kortlopend contract, stelt de AOb. Bij de universiteiten geldt dat voor dertig procent van de universitair docenten en voor zestig procent van de ‘overige docenten’(die geen onderzoek verrichten). Het gebrek aan baanzekerheid leidt tot veel stress, veel ziekteverzuim en een hoge doorloop van personeel.

Kapitaalvernietiging

Kapitaalvernietiging, noemt AOb-voorzitter Van Gelder het. “Je blijft werven en inwerken en de kennis en kunde die je hebt opgebouwd gaat telkens weer verloren. Het is logisch dat je als bestuurder met flexibele contracten werkt om pieken en ziekte op te vangen. Maar als het de norm wordt, dan gaat de kwaliteit van onderwijs en onderzoek achteruit.”

De belangrijkste zelfhulptips voor bestuurders? Ga eens praten met bestuurders van instellingen die investeren in vaste dienstverbanden. En luister naar medewerkers.

Onderwijsminister Wiersma is volgens Van Gelder bezig met een wetsvoorstel over strategisch HR-beleid waarin de vaste contracten in mbo, primair en voortgezet onderwijs verplicht worden. “Bestuurders in het hoger onderwijs willen dat vaak per instelling regelen, maar het lijkt me beter om het landelijk af te stemmen.”

Maandag begon de anti-flexbus in Utrecht, dinsdag reed hij naar de Tweede Kamer en de VU, woensdag staat hij in Eindhoven. Donderdag en vrijdag volgen Rotterdam en Zwolle.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.