Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

VU-hoogleraren zijn onbewust seksistisch

Ook VU-hoogleraren zijn seksistisch waar het gaat om hun onbewuste aannames over vrouwelijke wetenschappers, ontdekte Claire Rosenmöller in haar masteronderzoek.

De VU wil graag meer vrouwelijke hoogleraren maar dat schiet niet zo hard op: momenteel ligt het percentage op ongeveer twintig procent. Vrouwelijke promovendi zijn er genoeg. Waarom stromen die niet door? Vaak wordt er dan gekeken naar die vrouwen zelf: precies in de leeftijd dat ze kinderen krijgen, zouden ze ook carrière moeten maken als wetenschapper. Dat is misschien waar, maar het zit ook in de hoofden van de zittende VU-hoogleraren, toonde Claire Rosenmöller, alumnus beleid, communicatie en organisatie aan. Met haar onderzoek won ze de Unilever Researchprijs.

Onbewust gekleurd

Rosenmöller nam bij veertien hoogleraren, negen mannen en vijf vrouwen van de faculteiten Sociale Wetenschappen en Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde, de zogeheten Implicit Association Test af, een test die onbewuste associaties meet. De VU-hoogleraren (m/v) bleken onbewust flink gekleurd: mannen associeerden ze met woorden als werk, carrière. Vrouwen met gezin en familie. “Mijn begeleider was geschokt dat de associaties zo sterk waren”, vertelt Rosenmöller. Deze impliciete genderstereotypering maakt dat vrouwen minder kansen hebben om door te stromen naar hogere functies, toonde Rosenmöller ook aan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.