Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Campus
& Cultuur

ChangeVU en Vrijmoedige studenten winnen USR-verkiezingen  

De nieuwe partijen ChangeVU en de Vrijmoedige Studentenpartij hebben de studentenraadsverkiezingen gewonnen terwijl de traditioneel grootste SRVU veel zetels moet inleveren. Er is onrust over de campagne die de rechtse VSP heeft gevoerd.  

Studentenpartij ChangeVU is als grootste uit de verkiezingen voor de universitaire studentenraadsverkiezingen gekomen met 42% van de stemmen. Ook de rechtse Vrijmoedige Studentenpartij heeft flink gewonnen en kreeg 25% van de stemmen.   

De traditioneel grootste partij, SRVU, heeft flink ingeleverd en oogstte 14% van de stemmen. Nieuwkomer URVU (Our Representative VU), een afsplitsing van de SRVU, haalde ook 14,11%.   

Deze politieke aardverschuiving heeft onder andere te maken met het kiesstelsel aan de VU, waarbij alle faculteiten vertegenwoordigd moeten zijn in de centrale USR. Dat leverde de VSP alvast twee zetels op, omdat die als enige partij kandidaten heeft bij Religie & Theologie en Rechtsgeleerdheid. ChangeVU was al verzekerd van een zetel omdat de partij als enige de School of Business and Economics vertegenwoordigt. De SRVU zelf streed voor een zetel namens de bètafaculteit en Geneeskunde.    

Betere opkomst

Een andere (bescheiden) winnaar is de opkomst. Vorig jaar was dat nog 9,27%, dit jaar bracht 14,65% van de stemgerechtigde studenten een stem uit bij de universitaire studentenraadsverkiezingen.   

Later deze week brengt de kiescommissie een officieel verslag uit. Dit zijn voorlopige cijfers. Over de resultaten op de verschillende faculteiten heeft Ad Valvas nog niet veel concrete gegevens.  

Minder gepolitiseerd  

Internationale student Vincent Mesrine, de oprichter van ChangeVU en vorig jaar voor het eerst in de USR, zegt heel blij te zijn: “Het afgelopen jaar hebben we heel hard gewerkt om meer bekendheid te krijgen op de VU.” Zijn partij kreeg met 2001 stemmen vier keer zoveel stemmen als vorig jaar.  

ChangeVU onderscheidt zich van de SRVU doordat de partij niet activistisch is en minder gepolitiseerd, zegt Mesrine. “We willen focussen op resultaat, niet op meningen. We hebben bijvoorbeeld geen politiek standpunt over of er meer of minder internationale studenten moeten komen”, aldus Mesrine, die mogelijk niet het hele ‘policy plan‘ van zijn partij uit zijn hoofd weet, want daarin is ‘More internationalisation at VU’ wel degelijk één van de actiepunten. 

ChangeVU zoekt pragmatische oplossingen binnen het systeem, zegt Mesrine. “Oplossingen die in het belang zijn van studenten. Het afgelopen jaar hebben we al veel bereikt: dat studenten die extra tijd nodig hebben voor een tentamen voortaan achterin worden geplaatst, waardoor ze geen last hebben van laatkomers. En dat er een extra vertrouwenspersoon komt voor studenten.”  

Linkse traantjes  

Tom de Nooijer, medewerker van de omroep Ongehoord Nederland en lid van de entourage van Uljee en zijn partij, schrijft op X dat de student “klaar is met woke en cancelculture! Lang leve de academische vrijheid!”. De Nooijer postte een filmpje op X waarin hij danst met een uitzinnige Marlon Uljee, lijsttrekker van de VSP. Er zouden “vele fysieke linkse traantjes” zijn geplengd. Overigens claimt de VSP ten onrechte dat ze de grootste is geworden en ook dat lijsttrekker Marise Visser de meeste stemmen ooit kreeg. Dat was, in 2015, SRVU-lijsttrekker Desiree Baaleman met 719 stemmen. 

Er was tijdens de verkiezingscampagne veel te doen over het gedrag van Uljee en de VSP. De partij zette in op een campagne tegen onder andere genderinclusiviteit, VU Pride en het Dekolonisatie LAB, waarmee ze de aandacht trok van De Telegraaf en Ongehoord Nederland. Ze verspreidden stickers met de tekst ‘Er zijn twee genders! Durf jij het nog te zeggen?’. In een reportage voor Ongehoord Nederland, waarin Uljee tekeergaat tegen onder andere genderdiversiteit en stelt dat mensen als hij juist worden uitgesloten, zijn studenten zonder hun toestemming gefilmd.  

Gerichte intimidatie

“Dit lijkt een vorm van gerichte intimidatie jegens LGBTQ-studenten”, zegt SRVU-voorzitter Sylke van Kempen, “omdat de stickers werden opgeplakt in de genderneutrale toiletten en rondom de VU Pride-bibliotheek.”   

“Omdat er geen reglement is op het gebied van campagnevoeren, over wat fatsoenlijk is en wat niet, kon er niks tegen worden gedaan”, aldus Van Kempen. Daarover is door verschillende partijen geklaagd bij de verkiezingscommissie en het college van bestuur, want we zijn bang dat het volgend jaar nog erger wordt.” 

ChangeVU werd volgens haar door de kiescommissie aangesproken toen de partij de VSP bekritiseerde vanwege de campagne. ChangeVU-oprichter Vincent Mesrine bevestigt dat. “Ons werd gezegd dat we moesten oppassen.”

In een eerdere versie van dit artikel stond dat het Marlon Uljee was, die twitterde dat de student klaar is met woke en cancelcultuur. Dat moet dus Tom de Nooijer zijn.

10 reacties

 1. “waarin Uljee tekeergaat”

  Wat een merkwaardige formulering. Ik zie in het filmpje iemand die op rustige wijze en in alle redelijkheid uitlegt en laat zien dat de VU geen neutrale plek is, maar dat radicaal activisme overheerst.

  Wat dat betreft is het niet vreemd dat als reactie hierop twee derde van de stemmen zijn gegaan naar partijen die zich heel nadrukkelijk manifesteren als niet activistisch en links.

  • Waar in het filmpje gaat Marlon precies tekeer? Hij legt gewoon rustig uit hoe de VU politiek gekleurd is. Ook had het jullie gesierd om de reactie van de VSP te betrekken bij de aantijgingen van zogenaamde “gerichte intimidatie jegens LGBTQ-studenten”. Totaal ongefundeerd en ook niet waar de campagne op doelde afgaand op mijn gesprekken met de kandidaten van de VSP.

 2. En wederom heeft er geen wederhoor plaatsgevonden: De VSP is niet gevraagd om commentaar en context.

  De VSP wordt genegeerd door de ‘Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953’

  Geen nuance, sticker actie uit context gehaald: slecht stukje (linkse) journalistiek!!

  • De VSP is helaas een nevenactiviteit van Forum voor Democratie en orthodox religieus rechts. Eenmaal verkozen brengen de voorvechters van neutraliteit o.a. Rusland gezinde standpunten naar voren in het overleg tussen USR en College van Bestuur. Wederhoor is niet altijd mogelijk. De beschrijving hierboven is nog behoorlijk omfloerst en beschaafd naar mijn mening, en de uitslag wordt uiteraard gerespecteerd.

   • Het klopt Frits, dat er op de VU orthodox religieuzen rondlopen van verschillende religies. Zij hebben vaak andere opvattingen dan progressief linkse mensen. Dat is toch precies de diversiteit die de VU zo graag ziet?

    • Het is het soort diversiteit dat door FvD en uiterst orthodox-religieuzen (die weinig onderdoen voor islamisten in hun onverdraagzaamheid) onklaar zal worden gemaakt wanneer ze eenmaal aan de macht zijn. Ze maken misbruik van de middelen die zijzelf onklaar zullen maken als ze de kans krijgen.

     In ieder geval speelt de VSP niet open kaart waar ze daadwerkelijk voor staan. Pluriformiteit beschermen en bewaken is eerder een traditionele CDA waarde dan ‘links progressief’ maar dat terzijde.

 3. ADValvas en redacteur Peter Breedveld bewijzen hier maar weer is hun vooringenomen en totaal geen onafhankelijke linkse journalistiek, als dit al jounalistiek te noemen is. Gelukkig zien steeds meer mensen dit in en nemen ze het niet meer serieus. Artikel staat vol met feitelijke onjuistheden waaronder de reactie van Marlon Uljee op X, is niets van waar (Lees hier onze duiding op de verkiezingsuitslag: https://vrijmoedigesp.nl/nieuws/een-historische-overwinning-voor-de-vrijmoedige-studentenpartij-op-de-vu). Sinds de nieuwe opzet van het verkeizingssysteem, waar meer nadruk ligt op individuele kandidaten, heeft nog nooit een kandidaat zoveel stemmen gekregen. Ook zijn er nul stickers door ons geplakt op genderneutrale toiletten, ik kan nog wel even doorgaan. Als ADValvas nou eens ons had gecontacteerd voor wederhoor hadden we dit kunnen uitleggen, maar daar waar zij andere partijen wel vragen op een reactie mogen wij geen wederhoor geven op valse beschuldigingen.

  De andere partijen voerde juist een lastercampagne jegens ons, maar daar wilt ADValvas natuurlijk geen aandacht aan besteden.

 4. MBT die lastercampagne. Als je zelf Ad Valvas van alles ontkracht, als zouden ze valse berichten publiceren. Welk bewijs heb je van die zgn lastercampagne? Anders wordt het een spelletje welles nietes.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.