Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

VU gaat met gemeente ingrijpen bij gevaarlijke foutparkeerders voor hoofdgebouw

Foutgeparkeerde scooters voor het hoofdgebouw blokkeren de stoep en zorgen voor gevaarlijke situaties op het fietspad. De VU gaat samen met de gemeente ingrijpen met behulp van borden en boetes.  

Een rij van scooters, fatbikes en (Swap)fietsen zover het oog reikt: het is dagelijkse kost op de stoep voor het hoofdgebouw. Voor Stefan Titus van de Facilitaire Campus Organisatie zijn de scooters een doorn in het oog. “Voetgangers moeten nu over het fietspad lopen, terwijl daar scooters, racefietsen, e-bikes en normale fietsen rijden. Dat is veel te gevaarlijk, dus die scooters moeten hier weg.”

Luie studenten

Titus laat op locatie zien wat het probleem is. “Zie je deze lijn voor de stoep? Dat is de erfgrens, hier stopt het terrein van de VU en begint de grond van de gemeente.” Alsof het afgesproken is, komt er precies op dat moment een student aangereden. Ze zet haar scooter pontificaal op de nog lege stoep en blokkeert daarmee de hele stoep. Waarom ze hier parkeert? “De andere stalling is zo ver weg”, verzucht ze. De stalling waarop de student doelt bevindt zich naast het NU-gebouw, slechts een slordige 150 meter verderop. De luiheid van studenten lijkt dus de onderliggende oorzaak van het probleem, al noemt Titus ze liever pragmatisch. 

Er lijkt handhaving nodig, maar wie gaat dat doen? Hoewel de stoep gemeentegrond is, wil Titus niet te veel naar de gemeente wijzen. “Je zou kunnen zeggen: het is gemeentegrond, dus wij mogen niks. Maar het zijn wel onze studenten en medewerkers die dit doen. Deze stoep is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid, zo zie ik het.” 

Stoep moet vrij blijven

Volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zijn er rond de VU voldoende fiets- en scooterparkeerplaatsen beschikbaar. ‘Het zou dus niet nodig moeten zijn de fiets op de stoep te parkeren, waardoor de doorgang wordt geblokkeerd. De stoep moet namelijk goed toegankelijk zijn voor voetgangers of mensen in een rolstoel.’

De woordvoerder beweert dat de gemeente al handhaaft op foutief parkeren. ‘Maar naast handhaving is meer nodig. Daarom voeren we regelmatig overleg met de VU over aanvullende maatregelen. Zo kijken we naar betere bewegwijzering naar beschikbare parkeerlocaties op de campus en kijken we waar we – indien nodig – extra parkeerlocaties kunnen toevoegen.’

Titus vult het verhaal van de gemeente aan. “Het staat nergens aangegeven dat je niet op de stoep mag parkeren. Dus we gaan samen met de gemeente borden plaatsen en er komen stoeptegels met niet parkeren. Maar ik verwacht dat er in het begin nog wel meer nodig zal zijn.” 

Keihard beboeten

Want als al het andere niet werkt, zegt Titus, is er eigenlijk maar één maatregel die doeltreffend is als het om gedragsverandering gaat. “Keihard beboeten. Er wordt wel gehandhaafd door de gemeente, maar kennelijk niet genoeg. De gemeente heeft veel gebieden op de Zuidas met fietsparkeer- problemen, want naast studenten is ook de gemiddelde Amsterdamse fietser pragmatisch. Daarom proberen we te kijken naar creatieve oplossingen, zoals ondersteuning vanuit onze fietscoaches. Dan is er misschien maar één handhaver van de gemeente nodig.” 

Nog een scooterstalling

Titus laat meteen ook even de daadwerkelijke scooterstalling zien, rechts naast het NU-gebouw. “Hier is altijd plek. Dus het excuus ‘ik kan mijn scooter nergens anders kwijt’ gaat niet op. Je moet alleen iets verder lopen, zo’n anderhalf voetbalveld.” Voor bezoekers van de medische faculteit heeft Titus goed nieuws: er zit ook een scooterstalling tussen de medische faculteit en het energiecentrum.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.