Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

VU gaat Chinese subsidie weigeren

De VU gaat de Chinese subsidie aan het Cross Cultural Human Rights Centre (CCHRC) terugstorten naar aanleiding van een artikel van de NOS. ‘Zelfs de ‘schijn van’ afhankelijkheid van het onderzoek is voor de VU onacceptabel’, laat ze weten in een bericht.

Het Cross Cultural Human Rights Centre onderzoekt mensenrechten in de context van de lokale cultuur van het betreffende land. De NOS onthulde gisteren na een wob-verzoek dat het centrum jaarlijks tonnen aan subsidie uit China krijgt, 80 procent van het totale budget. De directeur van het centrum, hoogleraar Tom Zwart, uit zich in Chinese media kritisch over westerse politici en minder kritisch over China waar het mensenrechten betreft.

Een van de medewerkers van het centrum, VU-docent management and organisation Peter Peverelli, ontkent op onder andere LinkedIn zelfs dat China de Oeigoeren onderdrukt. Dat deed hij vorig jaar ook al in een interview met Ad Valvas. Ook op de website van het CCHRC staan bijdragen die ook Zwart bij nader inzien “aan het denken hebben gezet.”

Hoewel de academische onafhankelijkheid in de contracten met de Chinese geldschieters is gewaarborgd, vinden ook deskundigen van andere instituten, onder wie de Leidse sinoloog Frank Pieke, dat de VU geen geld uit China moet accepteren.

Het is niet de eerste keer dat er rumoer is over Chinese subsidie aan de VU. Er is ook samenwerking met het bedrijf Huawei dat onder meer software ontwikkelt om Oeigoeren te kunnen opsporen en vervolgen. Verschillende andere universiteiten zijn eveneens in moeilijkheden gekomen door hun samenwerking met China. Zo bleek er in het contract van een hoogleraar in Groningen te staan dat hij het imago van China niet mocht schaden.