Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Campus
& Cultuur

VU-alumnus: islamitisch bankieren goed voor iedereen

Ondernemingsjurist en VU-alumnus Sharif Soliman heeft een boek geschreven over islamitisch bankieren. ‘Ethisch bankieren’, volgens Soliman, omdat rente vragen verboden is volgens de islamitische leer (volgens de joodse en christelijke ook, trouwens).

“De essentie van islamitisch bankieren is handel drijven en investeren met het oog op rechtvaardigheid”, vertelt Soliman in dit interview met Rianne Lindhout van VU-magazine. “Handelen en investeren hoort bij te dragen aan een verhoging van de welvaart van beide partijen. Transacties waarbij iemand winst maakt ten koste van een ander, mogen niet.”

Economische crisis

Bovendien verbiedt de islam ook het nemen van onverantwoorde financiële risico’s, en het verkopen van ondeugdelijke hypotheken en dergelijke. Met andere woorden: als we allemaal islamitisch hadden gebankierd, hadden we nooit die economische crisis gehad van de afgelopen jaren.

Maar er staan allemaal regels en praktische bezwaren in de weg van het islamitische bankieren. Soliman draagt in zijn boek een oplossing aan.

“Islamitisch bankieren kan een hulpmiddel of zelfs de basis zijn voor ethisch bankieren voor iederéén in Nederland”, zegt Soliman. “Een vorm van bankieren waarbij alle Nederlanders meer vertrouwen krijgen in ons economische systeem, doordat banken minder risico’s mogen nemen en rechtvaardiger moeten optreden.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.