Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

‘Van jonge mensen krijg ik energie’

Na haar pensioen besloot Evelyne Griffioen (72) aan de slag te gaan als secretaresse bij het Athena Instituut op de VU. Inmiddels is ze een onmisbare kracht en werd ze zelfs uitgeroepen tot ondersteuner van het jaar.

“Ik heb jaren eigen ondernemingen gehad, vooral in de horeca. Op een gegeven moment vond ik dat ik daarvoor te oud werd, je moet hard werken. Ik heb vervolgens jaren een kantoorbaan bij Nuon gehad. Toen ik met pensioen ging, was ik ineens vrij. Ik deed al vrijwilligerswerk, maar ik merkte dat dat op zichzelf toch te weinig was. Via een uitzendbureau kwam ik toen bij de VU terecht voor drie maanden. Inmiddels zit ik hier al meer dan vier jaar.”

“Ons instituut is een warme, hechte plek; ik werk bij een heel leuke club mensen. Wat me enorm aanspreekt is dat vier van de vijf leden van het managementteam vrouw zijn. Ik vind het leuk om met jonge mensen te werken, daar krijg je energie van. Er zit niemand te pitten hier, niemand zit achter de geraniums.”

Serie: De Ondersteuners Je verse kopje koffie, het tentamen dat op tijd gedrukt is of het fietsenrek dat er netjes bij staat: zonder het ondersteunend personeel van de VU zou het allemaal niet mogelijk zijn geweest. In deze serie portretteren we talloze ondersteuners, van fietscoach tot koffiedamemanager.

“Als secretaresse ondersteun ik het managementteam, maar je ziet dat andere mensen van ons instituut het ook hartstikke druk hebben. Inmiddels hebben we het secretariaat opnieuw vormgegeven – onder meer met extra collega’s – en nu kunnen we meer mensen ondersteunen. Dat is iets dat ik vanaf begin af aan graag wilde doen.”

Overwicht door leeftijd

“Ik voel absoluut de waardering van collega’s. Het was ook ontzettend leuk om samen met Hans van den Brink ondersteuners van het jaar te worden. Ik heb een mooi gesprek gehad met Gustaaf Peek [de Vrije Schrijver die een ode schreef, red.]. Dat was erg bijzonder. Mijn collega’s hebben dat opgezet, ik wist er echt niks van. Dus de waardering is er zeker, iedereen is altijd blij met ons. Al kan ik af en toe ook streng zijn hoor. Met zo’n honderd mensen delen we een afwasmachine, die ga ik niet voor iedereen in- en uitruimen. Dus ik roep iedereen op om zelf een beetje mee te werken, haha. Het helpt wel dat ik overwicht heb omdat ik ouder ben.”

Lees meer uit deze serie:

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.