Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 april 2024

Campus
& Cultuur

Universitaire sportcentra schenden privacyregels met vingerscan

Universitaire sportcentra in Amsterdam en Leiden houden zich niet aan de privacyregels door klanten om hun vingerafdruk te vragen zonder een alternatieve toegangsvorm aan te bieden, blijkt uit onderzoek van NU.nl. Bij Sportcentrum VU kan het wel zonder vingerscan.

Even je vinger op de scan leggen, en de poortjes van de universitaire sportschool gaan zo voor je open. Makkelijk toch? Maar het verzamelen van biometrische gegevens (vingerafdruk, irisscan, stemherkenning) mag niet zomaar. Klanten moeten expliciet akkoord gaan en goed worden geïnformeerd.

Gewone sportpas

Daar blijkt het bij de sportscholen USC Amsterdam (Universiteit en Hogeschool van Amsterdam) en USC Leiden (Universiteit Leiden) nog aan te schorten. Sporters worden er niet actief op gewezen dat ze bijvoorbeeld ook gebruik kunnen maken van een normale sportpas, blijkt uit een inventarisatie van NU.nl onder twintig studentensportlocaties in zestien grote studentensteden.

Een woordvoerder van de Universiteit Leiden laat aan de nieuwssite weten dat het de sporters een alternatief gaat aanbieden. USC Amsterdam zegt dat het al papieren toegangsbewijzen uitgeeft en dus voldoet aan de wet. 

Ergerlijk

Sportcentrum VU maakt ook gebruik van de vingerscan bij de entreepoorten. Daar kun je ook zonder scan binnenkomen door je bij de balie te legitimeren. “Waar anderen dan zo door kunnen lopen, moeten wij je elke keer opzoeken in het systeem”, zegt een medewerker van de hoofdlocatie van het Sportcentrum VU tegen NU.nl. “Je gaat je er na een paar keer wel aan ergeren. Ik zou er niet aan beginnen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.