Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juli 2024

Campus
& Cultuur

‘Taalvaardigheid studenten moet beter’

Universiteiten en hogescholen moeten ervoor zorgen dat hun studenten een hoger taalniveau bereiken, vindt de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren. Die overhandigde zojuist een advies aan minister Bussemaker.

Aan het einde van hun opleiding moeten studenten in staat zijn om helder Nederlands te schrijven, vindt de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren, die de ministers van Nederland en Vlaanderen over het taalbeleid adviseert. En dat is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend.

Bol van het jargon

De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor het taalniveau van studenten aan het begin van hun studie. Nu is het tijd voor de “volgende stap”, meent de raad. Het hoger onderwijs zou meer oog moeten krijgen voor het taalniveau aan het einde van de studietijd. 

In een advies dat overigens bol staat van het jargon, pleit de raad voor taalvaardigheidsonderwijs aan universiteiten en hogescholen. Dat onderwijs is ook bedoeld voor studenten die zonder ‘deficiënties’ zijn gestart. Die kunnen hun taal immers ook naar een hoger niveau tillen.

Taalvaardigheid beoordelen

Daarom moeten de universiteiten en hogescholen een goed taalbeleid ontwikkelen. Zo zouden vakdocenten ook op taal moeten letten. Nu doen ze dat lang niet altijd, meent de raad. “Elke docent zou idealiter een taalbewuste docent moeten zijn, maar veel vakdocenten vinden het nu zelfs onrechtvaardig om op taalgebruik te letten. Ze moeten daarom ook geholpen worden taalvaardigheid te beoordelen.” De raad denkt aan een ‘taalbeleidcoördinator’ die vakdocenten kan ondersteunen. 

Wat kunnen de ministers van Nederland en Vlaanderen eraan doen? Ze moeten ervoor zorgen dat elke instelling een “expliciet en beargumenteerd taalbeleid ontwikkelt én implementeert”. Een ander advies luidt:  “Faciliteer, ook financieel, pilots bij de instellingen die het voortouw willen nemen”. Verder wil de raad dat er een kenniscentrum komt om onderwijsinstellingen te helpen bij hun taalonderwijs.

Debat over taalvaardigheid

Morgen houdt de Vereniging Hogescholen een debat over de taalvaardigheid van studenten. Daar doet ook een lid van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren aan mee. De raad is onderdeel van de Nederlandse Taalunie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.