Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Campus
& Cultuur

Studenten, een moord en de Amsterdam Law Trials

Negen honoursstudenten van de VU en vijftien van de UvA nemen het dit voorjaar tegen elkaar op in eerste editie van de Amsterdam Law Trials. In deze wedstrijd krijgen de Amsterdamse rechtenstudenten een waargebeurde rechtszaak voorgeschoteld om te bepalen wie het beste kan pleiten.

Moordzaak

Een meisje is vermoord door Bert. Hij is al veroordeeld tot een lange gevangenisstraf, maar de vraag is nu of de politie en zijn psycholoog aansprakelijk gesteld kunnen worden voor het leed dat de ouders van het meisje hebben geleden. Bert had namelijk al eens tegen zijn psycholoog (dr. Sigmund) gezegd dat hij moordgedachten had.

De psycholoog schakelde toen de politie in, Bert werd verhoord en daarna weer op vrije voeten gesteld. Op de avond van de moord sms’te hij zijn psycholoog nog dat hij het ging goedmaken met het meisje en dat het allemaal goed zou komen. Niet dus.

Echte acteurs

“In het eerste deel van de wedstrijd, dat nog binnen de eigen VU- of UvA-groep is, moeten we één keer de ouders vertegenwoordigen en één keer de gedaagden”, vertelt Adem Çatbaş, tweedejaars honoursstudent bij rechten. “Dat is in april. Daaruit worden vier studententeams gekozen en die gaan naar de finale in juni. Dan wordt het VU tegen UvA (al is één VU-team een UvA-team vanwege te wenig aanmeldingen aan de VU-kant). De wedstrijd is openbaar en er zijn dan ook echte acteurs die optreden als getuigen. Bijvoorbeeld de politieagent die het verhoor met Bert had.”

In elk strijdend team zitten drie studenten en ook de rechters zijn studenten. Elk team wordt begeleid door een echte advocaat of rechter. “Je loopt met grote advocatenkantoren mee. Dat is echt een ervaring. Je krijgt niet elke dag de kans om met zulke professionals te werken!”

Niet liegen

Çatbaş’ team, dat ook bestaat uit Soumaya Ben Yaklaf, ook tweedejaars, en derdejaars Patrick van Rutten, spreekt om de week af met hun begeleider. “Hij ziet dingen waar wij zelf niet op komen”, aldus Çatbaş. “Hij had onze pleitnota doorgelezen, die wij waren begonnen met een opsomming van alle feiten. Maar sommige dingen kunnen nadelig zijn voor ons pleidooi, dus gaf hij de tip om alleen die feiten erin te zetten die we nodig hebben voor ons eigen verhaal. Je liegt dan niet, maar je laat weg wat je niet kan gebruiken.”

De studenten oefenen elke week in een leeg lokaal, waarbij één de rechter speelt, één de pleiter en één de eiser. Zo verfijnen ze hun verhaal steeds verder. Voor hun werk krijgen ze dit jaar nog geen studiepunten, maar Çatbaş vindt dat niet erg. “Ik doe het voor de ervaring. En voor de lol.” En als ze winnen, krijgen ze een jaar collegegeld.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.