Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

Studenten bedenken steeds meer leuks voor campus

Wellicht kun je volgend jaar een drankje drinken op het terras van het enige echte studentencafé van de VU. De plannen van het studentenforum worden namelijk steeds concreter, vertelt Martijn Goosensen, voorzitter van de universitaire studentenraad.

Onlangs kwam het forum voor de derde keer bij elkaar om de plannen te bespreken die vier werkgroepen hebben voorbereid. Het forum is dit jaar gestart op initiatief van de universitaire studentenraad en is toegankelijk voor alle VU-studenten. Het doel is het VU-gevoel bij studenten te versterken, de campus aantrekkelijker te maken en de band tussen student en studentenraad te vergroten. Op de laatste bijeenkomst waren zo’n vijftig studenten aanwezig.

Studentencafé

Het forum wil de betrokkenheid van studenten bij de VU vergrotenEén werkgroep houdt zich bezig met de oprichting van een door studenten gerund café op de campus. “Ze zijn nu druk bezig met het maken van een bedrijfsplan. Hoe moet het café eruit zien, hoe gaan we het betalen en hoe moet het georganiseerd worden?” legt Goosensen uit.

Hij is optimistisch over de komst van het café. “Het college van bestuur heeft gezegd welwillend naar de plannen te kijken. Dus als er een goed plan uit komt, kan het café wellicht volgend jaar open.” Er moet nog wel een locatie worden gevonden, want het is niet per se de bedoeling dat het café in plaats van al bestaande horeca komt. Een mogelijke plek is bij het Nieuwe Universiteitsgebouw, waar nu nog bouwketen staan. Het is de bedoeling dat het een dynamisch, multifunctioneel café wordt waar je overdag in een wat rustiger sfeer elkaar kunt ontmoeten en ’s avonds bijvoorbeeld wat luidruchtiger als in een echte kroeg.

Supermarkt

Het plan voor een eigen studentensupermarkt is voorlopig naar een wat lager ambitieniveau gebracht. “We gaan eerst kijken of we kunnen samenwerken met de huidige Spar-supermarkt, bijvoorbeeld door het instellen van een studentenadviesraad voor die winkel. Een eigen winkel opzetten is namelijk best een ingewikkelde klus.” Maar de plannen voor eigen winkeltjes zijn zeker niet van de baan, aldus Goosensen. “We hebben natuurlijk een beetje gekeken naar de Student Unions die sommige campussen in Groot-Brittannië beheren. Daar kan je soms je haar laten knippen door studenten en je vuile kleren naar de wasserette brengen. In de toekomst kan het forum zeker kijken naar de wensen en mogelijkheden voor meer winkels voor en door studenten op de campus.”

VU-feest

En de kans is groot dat er volgend jaar weer een feest voor alle VU-studenten komt. Er is een paar keer een festival georganiseerd door de Facilitaire Campus Organisatie samen met studentenorganisaties, maar dat samenwerkingsverband bleek te complex. Goosensen: “Het forum wil nu zelf een festival organiseren door en voor studenten. We kijken eerst naar de campus, maar als daar problemen liggen, doen we het ergens anders. Wellicht zou het dan op Uilenstede kunnen. Dat heeft de vereniging van psychologiestudenten VSPVU dit jaar ook gedaan.”

Fijnere campus

Campus moet aantrekkelijker worden om te verblijvenDe vierde werkgroep is ideeën aan het inventariseren voor het verlevendigen van de campus bijvoorbeeld door meer groen, lekkerder bankjes en een verfrissende fontein. Goosensen: “Zij zijn ook erg goed bezig. Door al dit soort kleinere campusverbeteringen wordt de campus veel fijner om er te zijn.”

Al met al is Goosensen optimistisch over het forum. “We zijn er in januari mee gestart en er liggen nu al heel wat plannen op tafel, waar studenten enthousiast mee bezig zijn. De nieuwe universitaire studentenraad die in september aantreedt, heeft als taak het forum voort te zetten. Dan wordt natuurlijk één van de vragen hoe het forum structureel een plek aan de VU kan krijgen. Moet het een aparte vereniging worden met een eigen bestuur? Of een commissie van de studentenraad? Als je een eigen café wilt runnen bijvoorbeeld moet je natuurlijk wel een duurzame organisatie op poten zetten.”

Wanneer het volgende forum plaatsvindt, is nog niet bekend, maar het wordt in ieder geval na de zomer. Voor info over het forum mail usr@vu.nl.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.