Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Campus
& Cultuur

USR-lid Selma Boulmalf, secretaris/penningmeester Lydia Korndewal en voorzitter Amina Khelifi

Nieuw bestuur Studentenforum zet in op VU-gevoel

Het Studentenforum heeft een nieuw bestuur. Dat gaat zich meer richten op het VU-gevoel dan op cafés en schaatsbanen en dergelijke.

Nieuwe bestuurders Selma Boulmalf, Lydia Korndewal en Amina Khelifi gaan het Studentenforum dit jaar nog succesvoller maken dan het is, beloven ze op Facebook. Alleen was het Studentenforum, een platform voor studenten met spannende ideeën voor de VU-campus, tot nu toe niet zo’n succes. De animo onder studenten is niet overweldigend.

“Dat is waar en dat is zonde”, zegt voorzitter Khelifi. “Maar hiervoor werd het Studentenforum aangestuurd door leden van de universitaire studentenraad, voor wie het raadswerk op de eerste plaats kwam. Nu is er een apart bestuur dat meer tijd in het forum kan stoppen en het beter uit de verf laten komen.” Boulmalf  zit als enige bestuurslid wél in de universitaire Studentenraad, maar het is dan ook haar taak om als contact te fungeren tussen de raad en het forum, zegt ze.

Vorig jaar hield het forum bijeenkomsten, waarna werkgroepen werden gevormd om concrete plannen te maken waar het college van bestuur dan mee aan de slag kon. Maar terwijl bijvoorbeeld de werkgroep studentencafé lekker ging, bleef van de werkgroep studentensupermarkt uiteindelijk één lid over, en dat lid had geen plan. En als er geen plan is, zo merkte het college van bestuur van de VU op, kunnen wij niet aan de slag.

Groene voetstappen

“Er komt volgend jaar in juni wel een campusfestival”, aldus Khelifi. “Dat staat in de agenda en daarvoor is de campus gereserveerd, dus dat is in elk geval een concreet feit waaraan iedereen kan zien dat er iets is voortgekomen uit het Studentenforum.”

Wat de andere ambities betreft, die zijn een beetje bijgesteld, geven de drie bestuursleden toe. “De werkgroep Campussfeer heeft plannen bedacht die wat kleinschaliger zijn en daardoor sneller te realiseren”, aldus Korndewal. “Denk aan het logo van de VU, uitgevoerd in mos, en groene voetstappen die leiden naar de Green Office, van die kleine dingetjes. En we gaan ook weer een aantal forumbijeenkomsten organiseren.”

Om daar zoveel mogelijk studenten naartoe te krijgen, gaan de bestuursleden de campus op om studenten direct te benaderen. “Persoonlijk contact werkt het beste”, weet Khelifi. “We zullen ook intensief contact blijven houden met de facultaire studentenraden en de verschillende studentenverenigingen.”

Al het gepraat over studentencafés, wasserettes en ijsbanen op de campus ten spijt, blijkt de prioriteit van het nieuwe bestuur vooral te liggen bij het vergroten van de betrokkenheid van de VU-studenten bij hun campus. “Mijn ideale campus is een plek waar iedereen zich thuisvoelt”, aldus Boulmalf, en waar het makkelijk is om mee te doen. Er worden hier ontzettend veel activiteiten ontplooid door tal van organisaties, maar de meeste studenten weten dat niet eens. Zelf weet ik het ook pas sinds ik in de studentenraad zit.”

Kerstmarkt op de campus

“De meeste studenten komen hier om colleges te volgen en daarna gaan ze weer naar huis”, aldus Korndewal. “Daarom zou er iets moeten zijn om ze hier te houden en bij elkaar te komen en mee te denken. Een kerstmarkt op de campus, dat zou een middel kunnen zijn.”

Khelifi wil dat studenten trots worden op de VU. “Een deel van de kracht van de VU is haar bescheidenheid, maar ietsje minder bescheidenheid zou best kunnen helpen de studenten aan de VU te binden. Als je naar Leiden kijkt, daar straalt de universiteit veel meer trots uit. Ja, een beetje meer VU-trots, dat mag van mij best.”

De VU is ook een universiteit om trots op te zijn, vult Boulmalf haar aan. “Omdat iedereen hier zichzelf mag zijn. Als ik op de UvA rondloop, voel ik me daar veel minder thuis, omdat er veel minder mensen zijn met dezelfde achtergrond en dezelfde religie als ik.”

Regeltjes en beperkingen

Korndewal is trots op de VU omdat mensen hier makkelijk met elkaar in contact komen en actief zijn. Dat is het mooie van deze campus, dat alles en iedereen hier heel dicht bij elkaar zit.”

“Als je hier aan de VU iets wilt als student, word je door de campusorganisatie serieus genomen”, aldus Khelifi. “Er worden je niet meteen allerlei regeltjes en beperkingen opgelegd. Er is hier veel vrijheid om bijvoorbeeld dat festival op te zetten.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.