Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Petitie tegen Engels in de collegebanken

Vind je ook dat colleges in de geesteswetenschappen in het Nederlands gegeven moeten worden? De auteurs van een manifest voor Nederlandstalig onderwijs, vier universitair docenten aan de VU en UvA, zijn de petitie ‘Geen Engels, maar Nederlands bij Geesteswetenschappen’ gestart waarmee ze de colleges van bestuur willen overhalen het Engels in het onderwijs te beperken tot de mastervakken die opleiden voor academisch onderzoek. Die kan je ondertekenen.

Manifest

Collegevoorzitter van de VU Jaap Winter zei in zijn speech bij de opening van het academisch jaar dat de VU binnen een paar jaar het Engels als voertaal zal hebben. Alleen de colleges waar alleen Nederlandstalige studenten zitten zijn dan nog in het Nederlands.

Dat schoot een aantal docenten in het verkeerde keelgat. Ze schreven een manifest en betoogden dat je studenten alleen in het Nederlands echt goed kan opleiden tot kritische, communicatieve en intelligente burgers. Bovendien vinden volgens hen veel docenten college geven in het Engels een zwaardere belasting dan in het Nederlands.

Nederlands koesteren

Twee weken later schreef nog een VU-docent in Advalvas dat we het Nederlands in de collegezalen moeten koesteren. In het Engels mis je de nuances van de moedertaal, aldus filosoof Jelle van Baardewijk, en dat is essentieel voor kritisch denken.

Het verzet op de VU gaat met name over geesteswetenschappelijk onderwijs. Er lijkt minder ophef te zijn over Engelstalig onderwijs in de bèta- en gammawetenschappen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.