Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Ongewenst gedrag bij geneeskunde melden via app

Geneeskundestudenten kunnen grensoverschrijdend gedrag in het ziekenhuis of de collegebanken nu ook melden via een app. De opleiding geneeskunde van het Amsterdam UMC, locatie VUmc lanceert vandaag de app #zouikwatzeggen.

“Tientallen procenten van de studenten geven in enquêtes aan grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt”, zegt vice-decaan Christa Boer van geneeskunde aan het Amsterdam UMC, locatie VUmc. “Maar we krijgen bijna geen meldingen en dan kun je als opleiding niet in actie komen. We hopen het laagdrempeliger te maken voor studenten met deze app.”

Gekleineerd

Onlangs nog was er een melding van een coassistent die door de begeleidend arts werd gekleineerd voor de ogen van een patiënt. “Voor de student is zoiets heel naar”, aldus Boer. “Je zit daar ook in een witte jas, maar je kunt geen professionele houding meer aannemen. En voor de patiënt is het vervelend om te zien dat de ene professional de andere professional zo bejegent.”

Maar veel studenten melden zulke situaties niet. Ze denken dat het erbij hoort en zijn bang voor de gevolgen voor hun carrière. In de app kunnen ze nu voorbeelden lezen van grensoverschrijdend gedrag en zien bij wie ze terecht kunnen. Boer: “Al zegt een begeleider maar blondje of knapperd tegen een coassistent. Dat klinkt misschien niet zo erg, maar het zet de professionele relatie onder druk. Of artsen of medestudenten maken patiënten belachelijk. Dat vinden wij niet passen.”

Daders pakken

De app heeft ook een knop waarmee studenten direct een melding kunnen doen. De acute zaken gaan naar het team sociale veiligheid van de VU-campus. Meldingen via de mail of het anonieme contactformulier komen binnen bij de studieadviseurs.

“Van veel mensen horen we dat ze het nuttig vinden dat we grensoverschrijdend gedrag onder de aandacht brengen, ook in het onderwijs”, zegt Boer. “Anderen vinden dat we de daders moeten pakken. Maar we zijn natuurlijk geen politie. Daarom willen we het al in de opleiding bespreekbaar maken. Hopelijk veranderen we dan iets bij de nieuwe generatie artsen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.