Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Nieuwe rector vindt VU-maatregel ‘ridiculous’

De nieuwe rector magnificus Vinod Subramaniam was afgelopen woensdagavond op bezoek bij De Verrekijker, het geïmproviseerde café van actiegroep De Nieuwe Universiteit, om met studenten en medewerkers te praten over problemen binnen de VU. De rector besteedt veel aandacht aan het contact met de werkvloer en de universitaire gemeenschap.

Subramaniam wil dialoog. Deze dialoog verliep in het Engels, aangezien niet alle aanwezigen Nederlands spraken. Betrokkenen konden vragen stellen over problemen binnen de VU, zoals de bezuinigingen, de 18 EC-regel, die het voor studenten onmogelijk maakt meer dan achttien studiepunten per periode per opleiding te halen, en flexwerken.

Problemen en pijnpunten

In zijn kennismakingsinterview met Advalvas gaf de rector al aan te willen samenwerken met de universitaire gemeenschap. “Ik ga eerst goed luisteren naar wat precies de problemen en pijnpunten zijn”, beloofde hij, “en daarna vragen hoe we die samen als academische gemeenschap kunnen oplossen. Want ik kan dat niet alleen.”

Hier bleef hij ook tijdens zijn bezoek aan De Verrekijker op hameren, dat het van essentieel belang is om met de universitaire gemeenschap (“you guys”) samen te werken aan oplossingen voor de bestaande problemen aan de VU.

Een aantal kwesties werd aangekaart, waaronder de bezuinigingen. Aanwezige medewerkers en studenten gaven aan zich zorgen te maken over de gevolgen voor het onderwijs en onderzoek. De rector zei dat onderwijs en onderzoek juist onder zijn verantwoordelijkheid vallen en dat hij zijn best zou doen de bezuinigingen zo ver mogelijk van deze “primary functions” van de universiteit vandaan te houden. “I’m on your side here”, verzekerde de rector.

Concrete uitspraken

Hetzelfde sentiment kwam naar voren toen een medewerker begon over plannen om metrolijn 51, die voor de VU stopt, af te schaffen. “That’s the one I take!”, zei de rector.

Het werd tijdens de één uur durende dialoog meer dan duidelijk dat de rector ook nog maar een nieuwkomer is op de VU. Allocatiemodellen, flexwerken en studiepuntregelingen waren zaken waar hij na zijn twee weken op de VU simpelweg nog niet genoeg van af wist om concrete uitspraken over te doen.

Begrijpelijke toezegging

Wel leek hij skeptisch over de 18 EC-regel, die studenten limiteert in het aantal vakken waar zij zich per periode voor mogen inschrijven. “That sounds ridiculous”, zei de rector nadat de regel hem was uitgelegd. Hij beloofde zich hier in te verdiepen en uit te zoeken wat precies het geval was, een begrijpelijke toezegging die voor meerdere van deze onderwerpen gemaakt werd.

Ook gaf de rector wat inzicht in zijn filosofie wat regelgeving betreft. Wanneer een regel niet werkt moet deze volgens hem natuurlijk vervangen worden, maar de regel moet daarvoor wel genoeg tijd hebben gehad om zich te bewijzen. Evaluatie, samen met de medezeggenschap, is daarbij van essentieel belang.

De aanwezigen leken na de dialoog redelijk gerustgesteld. Maar Dirk Versloot, student en organisator van de dialoog, juicht niet te vroeg.

Luisterend oor

“Helaas is vaker gebleken dat een College van Bestuur heel aandachtig luisterde, maar de kritiek nooit omzette in concrete plannen”, aldus Versloot. “Of we deze rector onder dit rijtje mogen scharen, zal later pas blijken; ik ben benieuwd.”

Versloot hoopt van de dialoog een traditie te maken. “We willen de gesprekken met de rector de komende tijd voortzetten in hetzelfde format: informeel, open en met luisterend oor voor elkaar. De rector heeft al toegezegd dat hij minimaal één keer per kwartaal een gesprek met de academische gemeenschap in De Verrekijker wil. In de toekomst willen we ook Jaap Winter, voorzitter van het CvB, bij deze gesprekken betrekken.”

Of de rector en de voorzitter ook tijd hebben voor die gesprekken, is onzeker, maar de wil is in ieder geval aanwezig. De rector waarschuwde alvast voor zijn agenda. “It has a life of its own!”, zei Subramaniam lachend.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.