Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Met mijn Bollywood-danslessen krijg ik iedereen in beweging’

Als kind deed geneeskundestudent Dachel Seeratan (21) al Bollywood-dansjes na. Nu krijgt ze op de aanstekelijke melodieën de 55-plussers van Amsterdam-Zuidoost in beweging.

Bollywood Dance Fitness klinkt spectaculair. Maar wat is het precies?
“Je kunt het vergelijken met Zumba, alleen is dit allemaal op Indiase muziek of Surinaamse muziek met een Hindoestaanse tint. Ik draag tijdens het lesgeven altijd een kurti, een kleurige Indiase top. De muziek en dansjes haal ik uit Bollywood-films. Ik wil graag dat mijn deelnemers de liedjes herkennen en over het algemeen zit dat wel goed: mijn lessen zitten vol Bollywood-fans en die muziek blijft goed hangen.”

Bollywood Dance Fitness in Holendrecht Dachel Seeratan geeft (in niet-coronatijd) elke dinsdag- en donderdagavond dansles in Buurthuis Holendrecht. Iedereen is welkom om deel te nemen, ook senioren en mindervaliden. De lessen kosten € 2,50 per keer en zijn op basis van inloop. Meer info op buurthuizenzuidoost.nl

En wie zijn die Bollywood-fans die deelnemen aan je lessen?
“Het zijn voornamelijk Hindoestaanse vrouwen tussen de 55 en 65 jaar. De lessen begonnen in 2017 als een proef, ze waren onderdeel van een onderzoek vanuit Amsterdam UMC. De afdeling Sociale geneeskunde hoopte dat tweemaal per week een les Bollywood Dance Fitness het risico op diabetestype 2 – suikerziekte – bij deze doelgroep zou verminderen. Hindoestaanse vrouwen gaan niet graag naar de sportschool omdat ze zich niet thuis voelen tussen de jongens die daar rondhangen. Zouden ze met lessen op bekende muziek toch gemotiveerd kunnen worden om te gaan bewegen? Ik had al eerder Bollywood-danslessen gegeven en hoorde via via dat de onderzoekers een instructrice zochten.”

Hoe pakte die proef uit?
“Het bleek zo effectief en zo leuk dat ik na die tien proefweken ben doorgegaan. Twee keer per week een uur les, met gemiddeld zo’n twintig deelnemers per keer. Ik spreek vrouwen die me vertellen dat ze dankzij het dansen zijn afgevallen – heel belangrijk in de bestrijding van suikerziekte – of minder last hebben van hun reuma. En als het niet helpt voor hun fysieke gezondheid, dan in elk geval mentaal. Ze voelen zich na de les energiek en vrolijk. De deelnemers komen vaak al twintig minuten van tevoren naar de lesruimte om bij te kletsen.”

Wat levert het jou op, behalve je een uur in het zweet werken?
“Voor mij zit de intrinsieke motivatie vooral in het gezondheidsaspect. Ik heb meegedaan aan de focusgroepen en geholpen met uitvogelen wat de perfecte maat is voor deze vrouwen. Hoe houden we ze gemotiveerd en zorgen we dat ze genoeg bewegen, ook op de lange termijn? Wat voor muziek werkt, welk tempo? Het was een heel proces om het op maat te maken en volgens mij zijn we daarin geslaagd. Wat ook helpt, is dat het zo laagdrempelig is: de lessen zijn in het buurthuis en deelnemers betalen maar 2,50 euro per les.”

Kun je kaaskoppen en andere onwetenden uitleggen wat de magie van Bollywood is?
“De films hebben een soort musical-vibe en zitten vol, dans, kleur en glitter. Ze zijn over het algemeen heel vrolijk. Mijn moeder is Hindoestaans en afkomstig uit Trinidad, waardoor ik met de films ben opgegroeid. Als klein meisje wilde ik die mooie vrouwen uit de films zijn. Ik keek ze samen met mijn tante, terwijl mijn moeder aan het werk was in haar eigen restaurant. We deden de dansjes en probeerden de kleding na te maken. Als je wilt beginnen met een Bollywood-film, raad ik Kabhi Khushi Kabhie Gham aan, een klassieker. Mijn lievelingsfilm van de afgelopen tijd is Luka Chuppi. Die is grappig.”

Volgend jaar beginnen je coschappen. Hoe moet het dan met de danslessen?
“Ik wil het even aankijken en hoop dat ik er zo lang mogelijk mee kan doorgaan – maar ik ben er wel wat sceptisch over. Mocht ik moeten stoppen, dan stel ik mijn trouwe deelnemers teleur. Dus het is voor ons allemaal spannend of het lukt. Op dit moment liggen de lessen trouwens ook stil vanwege corona. In de eerste golf heb ik ze via Zoom aangeboden, maar deze keer kwam het er door een overstroming bij mij thuis niet van. Hopelijk kunnen we na 19 januari weer fysiek verder.”

Één reactie

  1. Beste mevrouw, Ik zou me graag willen aanmelden voor bollywood dans aanmelden. Ik kan allen dinsdag avond. Ik hoor graag van. U kunt me mailen of bel op :0613054199.
    Ik hoor graag van u.
    Groet, Shanta Ramsamoedj

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.