Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Meevaller voor de VU: maar negen miljoen tekort

De universiteiten hebben veel geld overgehouden in 2013: samen bijna 150 miljoen euro. De Universiteit Utrecht maakte de meeste ‘winst’ terwijl de Vrije Universiteit negen miljoen tekortkwam. Dat tekort komt helemaal voor rekening van de kostbare reorganisatie van de bedrijfsvoering die in 2011 van start is gegaan. Het verlies valt mee, want in de begroting was rekening gehouden met een tekort van 15,7 miljoen.

Dat meldt Hogeronderwijs.nu, website van de Algemene Onderwijsbond, op basis van een overzicht van de financiële gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Goede boeren

De Universiteit Utrecht hield 44,5 miljoen euro over, bijna zes procent van de totale inkomsten. Ook Groningen, Delft en Maastricht boerden goed met een overschot van meer dan vijf procent. Relatief het grootste verlies draaide de Open Universiteit: 2,4 miljoen euro.

Onverwachte uitkering

De recordoverschotten zijn voor een deel toe te schrijven aan de onverwachte uitkering van 55 miljoen euro uit het Herfstakkoord in december 2013. De universiteiten hadden te weinig tijd om dat in 2013 nog uit te geven.

In september had de AOb al berekend dat de hogescholen in 2013 samen 110 miljoen euro overhielden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.