Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Masterstudent speelt beste officier van justitie

Tara Veenendaal speelde afgelopen vrijdag het meest overtuigend een officier van justitie. De masterstudent strafrecht aan de Vrije Universiteit won daarmee de finale van de Nationale Requireerwedstrijd van het Openbaar Ministerie.

Auto gestolen

Voor de wedstrijd moesten Veenendaal en haar concurrenten een overtuigende voordracht houden als officier van justitie voor een jury van het OM en een advocaat. Veenendaals casus was gebaseerd op een waargebeurde zaak van twee jongens die na een aantal biertjes op weg waren naar het uitgaanscentrum van Utrecht en onderweg besloten een auto te stelen.

“Doordat het autoalarm afging werden ze betrapt en besloten ze om in de auto te springen en met piepende banden weg te rijden”, mailt Veenendaal. “In de vluchtpoging reden ze veel te snel, door rood en tegen het verkeer in. Ze ontsnapten zelfs ternauwernood aan een botsing met een andere auto doordat ze geen voorrang verleenden. En dat alles terwijl ze geen rijbewijs hadden en onder invloed waren van alcohol.”

Meisje overreden

Het ging mis toen de jongens vlakbij het uitgaanscentrum een voetganger op het zebrapad over het hoofd zagen en aanreden. Veenendaal: “Ze probeerden nog te voet te vluchten, maar werden door omstanders in de kraag gevat. Het slachtoffer was een 19-jarig meisje. Zij raakte in coma en had een zeer slechte levensprognose waardoor haar ouders genoodzaakt waren om de medische behandeling te staken.’

Onder andere vanwege die verschrikkelijke beslissing die de ouders moesten nemen, eiste Veenendaal vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor vijf jaar.

Wie reed?

Volgens Veenendaal was het knelpunt in de zaak dat beide daders elkaar aanwezen als bestuurder. De vraag was daardoor of beide verdachten wel als dader gestraft konden worden, wat Cees Korvinus, die optrad als advocaat van een van de jongens, inbracht als verdediging van de verdachte. Maar Veenendaal vond dat het plan om samen de auto te stelen al genoeg was om de verdachte schuldig te maken en had daar steekhoudende argumenten bij.

Gevoel voor drama

“Ze schroomde niet om enerzijds met een juist gevoel voor drama aandacht te besteden aan alle aspecten in de casus en anderzijds de verdachte stevig aan te spreken”, aldus de jury onder leiding van procureur-generaal Marc van Nimwegen. Haar voordracht, requisitoir genoemd, was ‘juridisch foutloos en scherp als een mes’, en ze stond ‘als een echte officier van justitie vol overtuiging voor haar zaak.’

Veenendaal wint een stageweek bij het arrondissementsparket Amsterdam en mag deelnemen aan SummerCourt 2014, een week achter de schermen bij het OM en de rechtspraak.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.