Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Campus
& Cultuur

Schrijft u het beste gedicht over wetenschap?

Dichters over de wetenschap, neem uw ganzenveer ter hand, want er is geld te winnen én eeuwige roem.

Altijd al iets met poëzie én wetenschap gehad? De poëzie in de wetenschap gezien? Dan kunt u nu een gooi doen naar eeuwige roem en een leuke geldprijs, want de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland (VWN) schrijft een wedstrijd uit voor dichters over de wetenschap. Er is een jury van gerenommeerde schrijvers en schrijvende wetenschappers, onder wie Anna Enquist en Ionica Smeets.  Het winnende gedicht wordt gepubliceerd in NRC Handelsblad, voor de beste drie gedichten zijn er geldprijzen van 250, 150 en 100 euro en een selectie van de inzendingen wordt gebundeld.

Waarheid of verste ster

“De wedstrijd is niet alleen bedoeld voor wetenschappers, iedereen mag meedoen”, zegt medeorganisator Bart de Haas. “Als het maar over wetenschap gaat.” Het hoeft dus niet een wetenschappelijk gedicht te zijn. “Het kan ook een mooie observatie zijn over het werken in de wetenschap”, aldus De Haas. “Maar als het wetenschappelijk is, moet het wel kloppen. We accepteren geen onzin over scheikundige elementen.”

Dat klinkt als een uitdaging voor mensen om pseudowetenschappelijke poëzie langs de jury heen te krijgen, maar De Haas denkt dat de jury scherp genoeg is om die eruit te filteren. “Al bestaat er altijd een kans iemand ons om de tuin weet te leiden. We zijn niet allemaal bèta’s en hebben beperkt de tijd.”

Wetenschap en poëzie zijn volgens De Haas geen tegengestelde waarden, al draait het bij de één om de ratio en bij de ander om het gevoel. “Ze zijn allebei onderzoekend, al gaat de één op zoek naar een waarheid ergens diep van binnen en de ander naar de verste ster.”

Aandacht voor dichtende wetenschappers

Er zijn ook altijd al dichtende wetenschappers geweest. Zo heeft de VU van 2000 tot 2008 jaarlijks de VU Podium Poëzieprijs uitgereikt aan het beste gedicht waarin de wetenschap een rol speelt.

“Maar het krijgt nooit veel aandacht”, zegt De Haas, “en daarom leek het ons een leuk idee om wetenschap in de poëzie op deze manier onder de aandacht te brengen.” De wedstrijd zou vorig jaar al hebben plaatsgevonden vanwege het 35-jarige jubileum van de VWN, maar corona kwam er tussendoor.”

Meer informatie vindt u op vwn.nu. De deadline is 28 november.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.