Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 september 2024

Campus
& Cultuur

‘Leuk, nieuw, spannend’; nieuwe VU-studenten hebben er zin in

Dok Amsterdam is een soort post-apocalyptisch houten fort aan de Houthavens, een party-centrum met een strand-thema, kennelijk. Hier werden de eerstejaars VU-studenten, die deelnamen aan de Introductiedagen, gisteravond uitgenodigd voor wat eten en vertier.

Het weer hield zich niet echt aan het strandthema. Er viel wat regen uit de grijze lucht en de temperatuur was wat kil, maar heel wat studenten hadden hun weg naar het Dok gevonden en stonden in een lange rij voor de saté met stokbrood, die de avondmaaltijd vormde.

“Ik vond het allemaal leuk, nieuw, spannend”, zei de 27-jarige Romoëla Severina over de afgelopen Introductiedagen. Ze is net uit Curaçao gekomen om in Amsterdam psychologie te studeren. “Ik heb een bachelor business administration op zak, maar ik wilde altijd al psychologie doen. Op Internet zag ik dat de VU een goede opleiding heeft en daarom ben ik naar hier gekomen”, zei ze.

Een kamer heeft ze al, ergens op Buitenveldert. “Via Facebook geregeld.”

Arbeidsmarkt

Verderop zaten aan tafel nog meer studenten psychologie. Adinda Kok (20), bijvoorbeeld, die uit Leiden komt, “maar daar wil ik niet mijn hele leven blijven wonen, dus daarom ben ik naar Amsterdam gekomen.” Dat de perspectieven op de arbeidsmarkt voor psychologiestudenten nou niet echt heel florissant zijn, deert Kok niet. “Mijn ouders zeggen dat ik een studie moet kiezen die me leuk lijkt. En wie weet, ziet het er over vier jaar, als ik ben afgestudeerd, weer heel anders uit.”

Daar moest Merel Asselbergs (21) heel erg om lachen. Zij gaat ook psychologie doen, maar ze is “realistisch” over haar toekomstmogelijkheden, vertelde ze. “Je moet je niet alleen maar kijken naar een baan in de klinische psychologie, maar bijvoorbeeld ook naar de arbeidspsychologie.”

Psychologie is kennelijk erg populair, want Marie van der Meer (19) is er helemaal voor uit Texel naar Amsterdam gekomen. “Een hele verandering, inderdaad, want op Texel gebeurt, vergeleken met Amsterdam, niet heel erg veel, al is het toeristenseizoen wel erg gezellig.” Amsterdam is volgens haar een stad “waar veel afleiding op de loer ligt”. Maar dat ziet ze als een manier om zichzelf te disciplineren. “Het is een mooie uitdaging.”

Toegepaste wiskunde

Sun Wester (18), Laurien van de Coevering (18) en Famke van Trigt (18) gaan alle drie econometrie doen. Niet een styudie die door heel veel vrouwen gekozen wordt, beaamden ze. “Vijfentwintig procent van alle eerstejaars econometrie aan de VU is vrouw”, weet Wester. Zij koos voor de studie omdat ze wiskunde te abstract vindt. “Econometrie is toegepaste wiskunde”, vulde Van de Coevering haar aan. “Het sluit meer aan bij de echte wereld.” De introductiedagen vonden ze gezellig, hun eerste indruk van de VU is goed. “Minder grootschalig dan we hadden gevreesd”, aldus Wester.

Van Trigt heeft niet meegedaan aan de Introductiedagen, zij was nog op vakantie. “Op Sri Lanka”, vertelde ze. “Schrijf je dat echt op?”

Ramon Winder en Rick van Rheenen

Internationale studenten

De eerstejaars worden altijd door de Introductie heengeleid door ouderejaars, de mentoren. Twee van die mentoren stonden hun saté te eten, articial intelligence-student Rick van Rheenen (26) en computer science-student Ramon Winder (23). Van Rheenen vond dat het heel aardig gegaan is, de afgelopen week, maar veel internationale studenten weten volgens hem vaak niet wat hen overkomt tijdens de Introductiedagen.

“Ze verwachten veel informatie te krijgen, en haken vaak af als er ’s avonds een feest is in een studentenvereniging of iets dergelijks”, legde hij uit. “Daardoor ontstaat er een tweedeling tussen Nederlandse en internationale studenten.”

“De internationale studenten zijn vaak van tevoren niet goed over de Introductie ingelicht”, zei Winder.

Awesome

Toch stond er een groepje internationale studenten, die het allemaal “niet nodig” vonden hun achternaam te geven, het erg naar de zin te hebben, niet ver van Van Rheenen en Winder. “Amsterdam is awesome”, zei de twintig-jarige Erin, die uit Boston komt. “Everybody is very friendly”, zegt Mai (20) uit Düsseldorf. “And the parks are so clean.” Agi, die uit Stuttgart komt, is blij dat alle Nederlanders Engels spreken. “But I would very much like to learn Dutch.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.