Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

Komt er geen hek langs de gracht?

De nieuwe gracht langs de VU gaat vol deze week. Je moet alleen wel oppassen, want er komt (nog) geen hek omheen.

Het nieuwe stukje van de Buitenveldertsegracht, langs de oostzijde van de VU-campus, staat eind deze week als alles goed gaat vol met water. De kades zijn gebouwd, de waterverbindingen zijn gelegd en het hoofdgebouw is extra waterdicht gemaakt.

Dranghekken weg

Eind volgende week, als de gracht vol is, gaan de dranghekken weg. Daar komt eerst nog niks voor in de plaats. “We zijn nog in overleg met de gemeente hoe we de ruimte aan de kademuur inrichten”, zegt Patrick van Oostvoorn, programmamanager bij FCO.

De gracht is van de VU tot aan de middellijn en de rest van de gracht en de stoep zijn van de gemeente. De VU wil er graag een hek langs, de gemeente ziet het nut er niet echt van in.

Grachten hebben geen hek

“In Amsterdam hebben de meeste grachten geen hek”, zegt directievoerder Peter van Oerle van de gemeente. “Alleen bruggen zijn voorzien van een hek. En de grachten waar het heel druk is met een heel smal voetpad.” Volgens de gemeente is er daarom geen aanleiding om een hek te plaatsen.

Maar de VU vindt dat onveilig. “Straks komen er meer loopstromen langs de gracht, want er zijn plannen om de metro- en tramhalte iets naar het zuiden te verplaatsen”, aldus Van Oostvoorn van de VU. “Daardoor zullen de mensen die naar het hoofdgebouw willen en die nu oversteken bij het kruispunt met de De Boelelaan, langs de gracht moeten, en de mensen die de doorgang onder het Initium nemen ook. Dat geven we aan de gemeente mee.”

Gesprekken

Volgens beide betrokkenen zijn er gesprekken tussen de VU en de gemeente over een afscheiding en hoe die eruit moet komen te zien, al is nog niet helemaal zeker of er iets komt.

De Buitenveldertsegracht is aangelegd om te zorgen dat het waterpeil op de Zuidas niet te ver stijgt door alle nieuwbouw, die vaak diep de grond in gaat. Aan de noordkant, bij de De Boelelaan, komt nog een vlonder boven het water om op te zitten. Die wordt als alles meezit in de meivakantie geplaatst.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.