Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 april 2024

Campus
& Cultuur

Kersverse VU-alumnus helpt neushoorns redden met drones

De pas afgestudeerde onderzoeker datamining Reinier Kop (23) ontwikkelt drones om neushoornstropers op te sporen.

Ben jij zo’n fan die in Artis staat te zwijmelen of een neushoorn als screensaver heeft?

“Nee, zo erg is het niet. Maar ik voel me wel betrokken bij wilde dieren. In mijn tussenjaar reisde ik vijf weken door Zuid-Afrika. Samen met mijn vader maakte ik een safari door het Krugerpark. Onder leiding van twee parkrangers hebben we een half uur lang een neushoorn op zo’n vijftig meter afstand gestalkt. Een bijzondere ervaring. Het zijn heel krachtige beesten.”

Hoe red je een neushoorn?

“Tijdens mijn stage dit voorjaar bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium ontmoette ik veel studenten die lucht- en ruimtevaarttechniek in Delft studeerden. Zij hadden Dutch UAS opgericht, een club die drones inzet om neushoorns te beschermen. Ik heb me meteen aangemeld bij deze club. Hier kan ik mijn kennis gebruiken om deze dieren te helpen. Neushoorns worden gestroopt omdat hun hoorns heel veel geld opleveren; het bedrag hangt af van de kwaliteit van het neushoornpoeder. Maar om je een idee te geven: een kilo poeder levert meer op dan een kilo cocaïne of goud. Nu lopen in het Krugerpark weliswaar een paar honderd rangers rond, maar dat is lang niet voldoende om de stropers op te sporen. Het Krugerpark beslaat namelijk een gebied ter grootte van de helft van Nederland. Het idee is om met drones vanuit de lucht te patrouilleren.”

Hoe werkt dat?

“De beelden die vanuit de drones komen, worden automatisch geanalyseerd. Als er iets bijzonders gebeurt, gaat er een bericht naar de rangers. Bijvoorbeeld als er mensen in het park lopen. Gewone bezoekers moeten in hun auto blijven, dus als iemand rondloopt is er iets aan de hand. Ook als er een neushoorn gesignaleerd wordt, krijgen ze dat door. Dan kunnen ze die buurt in de gaten houden. Zelf maak ik de interface voor het apparaat waarop de parkwachters die informatie binnenkrijgen.”

En? Zijn er al honderden drones in de lucht?

“Nee, we hebben tot nu toe twee drones in gebruik. Daarmee doen we mee aan de Wildlife Conservation UAV Challenge, een wereldwijde wedstrijd die het inzetten van drones bij het beschermen van wilde dieren stimuleert. Daarna kijken we verder. Het maken van een drone is erg duur. De verkoopprijs wordt bij ons ongeveer 8000 euro, daarmee zijn wij veel goedkoper dan concurrerende drones. En we moeten er nog veel aan sleutelen om het echt werkend te krijgen. Maar met een paar drones kun je beginnen met patrouilleren bij de grens van Mozambique. We weten dat de stropers daarvandaan komen, dus dat is een begin.”

Hoeveel tijd stop je in dit project?

“Ik ben ongeveer twaalf uur per week ermee bezig. Daar verdien ik niets aan. Dat hoeft ook niet. Ik vind het leuk en leer allemaal nieuwe dingen. Op dit moment hebben we sponsors. Maar als we werkzame drones ontwikkeld hebben, overwegen we om een bedrijf te worden. Dan hoef je niet telkens geld in te zamelen, maar word je zelfvoorzienend. De nationale parken in Zuid-Afrika tonen interesse.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.