Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
3 oktober 2024

Campus
& Cultuur

Twee buitenlandse studenten gaan op de foto bij de stand van thehastagbike.com. De bedoeling is dat die viraal gaat op Instagram onder de hashtag #VUAmsterdam

‘Jullie hebben hier heel goede mensen zitten’

De Introductieweek begint pas aanstaande woensdag, maar de buitenlandse studenten worden vandaag al wegwijs gemaakt op de VU-campus. In het BelleVue-gebouw worden ze in verschillende lokalen welkom geheten, ingeschreven, kunnen ze een bankrekening openen en worden ze bijgestaan in tal van andere zaken.

De Japanse Yumiko Tomiyama voelt zich een beetje verloren, zegt ze. Ze is drie dagen geleden gearriveerd op Schiphol, is nog pas 20 jaar en dit is haar eerste buitenlandse avontuur. Ze komt hier een jaar lang business administration studeren. “De meeste Japanse studenten gaan naar de VS, maar ik heb voor Nederland gekozen”, aldus Tomiyama. “Omdat iedereen in Nederland Engels spreekt en ze op mijn universiteit, de Waseda-universiteit in Tokio, zeiden dat Business Administration aan de VU hoog staat aangeschreven.”

Volledig op haar gemak is ze hier nog niet. “Meteen op Schiphol ben ik al verdwaald”, vertelt ze. “En ik ben niet heel erg goed in communiceren.”

Ze heeft al wel een fietstocht door Amsterdam gemaakt en haar kamer op Uilenstede bevalt haar uitstekend. “Erg gerieflijk en Uilenstede is een mooie, groene plek.”

Onbeschoft

Saidgani Musaev (23) komt uit Tadzjikistan. Hij studeert computer science. “Aan de VU omdat die wereldberoemd is op het gebied van computer science”, aldus Musaev. “Jullie hebben hier heel goede mensen zitten, zoals Andrew Tanenbaum.” We vertellen hem dat Tanenbaum alweer een poosje met emeritaat is maar dat is het punt niet volgens Musaev. “De afdeling die hij hier heeft opgebouwd, heeft een grote reputatie.”

Nederlanders vindt hij aardig en behulpzaam. “Dat viel me heel erg mee, want ik heb ook in Duitsland gestudeerd, en daar vond ik de mensen onbeschoft.”

Mai Tong komt uit Vietnam en ze wil dat we haar leeftijd raden. Eh, 20? “24!” zegt ze triomfantelijk. Ze heeft voor de VU gekozen vanwege de rankings. “Ik studeer business administration en mijn lievelingsvak is transport and supply chain management. De VU staat daarmee heel hoog in de rankings. Bovendien hebben vrienden van mij hier al gestudeerd, en ze waren er heel positief over.” Amsterdam vindt ze gezellig en groen en het VU-gebouw oud. “Maar ik vind het wel mooi”, haast ze zich eraan toe te voegen.

Fiets

Een studente rijdt wat onwennig op een fiets rondjes over het campusplein. Het is een tweedehands fiets, te koop aangeboden door The Bike Boys, het bedrijfje dat VU-student Rendel Hijlkema (digital business and administration) samen met een vriend is opgestart.

“Vorig jaar was ik buddy voor buitenlandse studenten en toen ontdekte ik hoe moeilijk het is voor hen om aan een fiets te komen”, vertelt Hijlkema. “Wij kopen de fietsen op van het fietsdepot, die door de gemeente Amsterdam worden weggeknipt of in beslag genomen.”

Voor 125 euro hebben de buitenlandse studenten de beschikking over een simpele maar degelijke fiets. The Bike Boys kopen ze na afloop van hun verblijf weer terug voor vijftig euro. “Als je bij een tweedehands fietsdealer gaat kijken, zie je dat een fiets als gauw 160, 170 euro kost. Bij ons heb je voor 75 euro een jaar lang een goede fiets.” De studente vindt het ook een goede deal en koopt de fiets die ze net heeft proefgereden.

Kleine stad

Anne-Lise Chavaillaz (22) en Julian Schnellmann komen uit Genève. “Een kleine stad, vergeleken met Amsterdam”, aldus Chavaillaz. “In Genève kent iedereen elkaar.”

Ze kozen de VU omdat die als enige in Amsterdam law and politics of international security aanbiedt. “Amsterdam Zuid is erg mooi”, aldus Schnellmann. “De architectuur hier is echt heel erg mooi.” – “Iedereen spreekt hier Engels”, aldus Chavaillaz. “De mensen zijn hartelijk en warm en het is hier really nice.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.