Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 december 2024

Campus
& Cultuur

‘Ik help je aan vrijwilligerswerk dat écht bij jou past’

Vrijwilligerswerk is voor veel jongeren een wondere wereld. Eerstejaars Friso van Voorst (20) is een van de nieuwe Ambassadeurs van Amsterdam die jou daarin de weg wijzen.

Wat was jouw motivatie om een van de Ambassadeurs van Amsterdam te worden?
“Een ruim jaar geleden ben ik van Den Haag naar Amsterdam verhuisd. Ik was druk met mijn studie en werk, maar wilde daarnaast ook iets doen dat niet alleen voor mezelf was. Het liefst iets waarbij ik mijn tijd flexibel kon indelen, afhankelijk van hoeveel ruimte ik over heb naast mijn studie Philosophy, Politics and Economics. En het was mooi meegenomen als ik de stad beter zou leren kennen.”

Hoe ben jij eigenlijk bij deze organisatie terechtgekomen?
“Het bleek nog niet makkelijk iets te vinden dat bij me paste. Eigenlijk moet je per vrijwilligersorganisatie uitzoeken wat ze doen, wat ze van je verwachten en of dat is wat jij zoekt. Mijn moeder tipte me begin dit jaar contact op te nemen met Mourad El Otmani, voorzitter en oprichter van Young Amsterdam. Mourad vertelde me dat hij bezig was met het oprichten van Ambassadeurs van Amsterdam en vroeg me of ik daarvoor aan de slag wilde.”

Young Amsterdam
Ambassadeurs van Amsterdam is voortgekomen uit Young Amsterdam. Dit platform biedt jongeren (15-27 jaar) mogelijkheid hun talenten te ontwikkelen en anderen te inspireren. Dit gebeurt onder meer in de vorm van debatten, workshops, mentorprogramma’s en netwerkevents.  Zie: youngamsterdam.nu en ambas-sadeursvanamsterdam.nl

Wat is het idee achter Ambassadeurs van Amsterdam?
“Ze willen ten eerste een brug slaan tussen Amsterdamse jongeren en vrijwilligersorganisaties. Het makkelijker maken om je steentje bij te dragen aan de maatschappij. In die zin is dit het laagdrempelige platform dat ik nodig had toen ik zelf op zoek was naar vrijwilligerswerk.”
“Daarnaast ontwikkelen we een gratis leiderschapsprogramma waarmee we zowel de deelnemers als de stad gaan versterken. Doel is dat jongeren tijdens een reeks bijeenkomsten hun talenten ontwikkelen, gemotiveerd raken om dingen in de stad te ondernemen en onderdeel worden van een community. Het sprak me meteen aan.”

Klinkt ambitieus! Wat is jouw rol binnen de organisatie van dit alles?
“Het mooie was dat ik vanaf het begin overal over mocht meedenken. Mourad heeft weliswaar de leiding, maar gelijkwaardigheid staat voorop. Tijdens een startbijeenkomst hebben we met alle 25 à 30 vrijwilligers bepaald hoe het leiderschapsprogramma eruit moet zien. Dat was onder begeleiding van de Bildung Academie. Daarna zijn we opgedeeld in verschillende groepen die de plannen concreet moeten maken.”

“Ik heb meegedraaid in de inhoudsgroep en ben op dit moment onderdeel van het communicatieteam. We hebben wekelijkse meetings – nu digitaal – en zijn in onze eigen tijd bezig met de uitvoering. Toen ik vorig jaar gestopt was met mijn studie aan de UvA, kon ik meer uren in Ambassadeurs van Amsterdam steken. Nu mijn nieuwe opleiding aan de VU is begonnen, is het weer wat minder.”

Wat zijn de uitdagingen bij het opzetten van zo’n geheel nieuw platform?
“Vooral het bepalen van de inhoud van het leiderschapsprogramma kost tijd. Hoe kunnen we iets aanbieden dat voor alle Amsterdamse jongeren interessant en relevant is? Dat moeten we vanuit scratch bedenken. We hebben net een pilot afgerond met zo’n vijftien mensen, zodat we onze bestaande ideeën konden toetsen. Uiteindelijk willen we dit programma starten met 60 à 90 deelnemers. Om dat te kunnen doen, is ook de werving belangrijk: hoe zorg je dat mensen je vinden? Ik werk met het communicatieteam nu bijvoorbeeld aan een promotiefilmpje.”

Wat levert jou dit op?
“Ik ben nooit eerder onderdeel geweest van een dergelijk project en het is boeiend om te zien hoe je zoiets neerzet. We mogen het helemaal zelf vormgeven, maar hoe pak je dat aan? Dat is voor ons allemaal leerzaam. Het is daarnaast mooi om aan een platform te mogen werken dat iets totaal nieuws doet en zowel jongeren als vrijwilligersorganisaties helpt. Mijn oorspronkelijke doel heb ik ook bereikt: ik ben meer in de stad bezig en leer telkens nieuwe mensen kennen die maatschappelijk betrokken zijn. Die zou ik anders nooit hebben ontmoet.”


Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.