Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Campus
& Cultuur

Het VU-hoofdgebouw is nu officieel een grachtenpand

Met enige ceremonie is gisteren de Buitenveldertsegracht geopend. Een draaiorgel speelde toepasselijk ‘Aan de Amsterdamse Grachten’ en de aanwezigen konden een haring naar binnen laten glijden. Op de gracht zelf werd er met grote waterballen gespeeld.

De gracht is een mooie ontmoetingsplek geworden, volgens directeur facilitaire zaken Josja van der Veer. Maar ze is aangelegd uit bittere noodzaak. Niet vanwege een leuk sfeertje, legde ze uit. Op de steeds dichter bebouwde Zuidas is namelijk behoefte aan opvang van regenwater, om te voorkomen dat bij heftige buien mensen natte voeten krijgen en riolen overstromen. De verwachting is bovendien dat door klimaatverandering in de toekomst steeds vaker heftige regenbuien zullen vallen. Daarom is het maken van waterbergingen onderdeel geworden van stedelijke ontwikkeling.

Nieuw café  

Dus de VU moest wel een grachtje graven. In de Oudhollandse traditie bind je de strijd tegen het water samen met je buren aan. Dus is het in samenwerking met de gemeentelijke dienst van de  Zuidas gegaan. De gracht is trouwens ook echt een onderdeel van de eeuwige strijd tegen het water, want hij staat in verbinding met andere grachten, die het waterpeil van de polders rondom de VU reguleren.

Josja van der Veer sprak de hoop uit dat het grachtje zich echt tot een ontmoetingsplaats zal ontwikkelen en hoopt dat er in de nabije toekomst een café met terras op de houten vlonders zal komen.

Cultureel centrum

Collegelid Marjolein Jansen lijkt dit wel een goed idee. In haar ogen moet de Zuidas niet alleen de economische motor van Nederland zijn, maar ook de intellectuele. En daar is natuurlijk een mooie rol weggelegd voor de VU, die dan ook volop participeert in de Zuidas Green Business Club.

En de VU zou volgens haar ook nog wel eens het culturele centrum van de Zuidas kunnen worden nu er al regelmatig publieksfilms worden vertoond.

En wat hoort er bij een cultureel uitgaanscentrum? Inderdaad, een fontein. Toen spoot het water de lucht in.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.