Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 april 2024

Campus
& Cultuur

In het voetspoor van Abraham Kuyper

De Arabische Lente was voor de regisseurs Hans Hermans en Martin Maat de aanleiding om iets te doen met Om de oude wereldzee, het boek (twee dikke delen) van Abraham Kuyper. Daarin beschrijft Kuyper zijn reis door de landen rond de Middellandse Zee. Alweer ruim een eeuw geleden. Kuyper: premier, theoloog, politicus, journalist, reiziger en last-but-not-least de oprichter van de Vrije Universiteit. Al snel kwamen de documentairemakers bij Kuyper-kenner George Harinck uit, directeur van het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme. Met Harinck traden zij in het voetspoor van Kuyper, ze maakten samen zeven reizen in 96 dagen. “En dat waren geen dagen van negen tot vijf, we werkten zo’n tien à twaalf uur per dag”, zei Harinck gistermiddag bij de presentatie van zijn boek Aan het roer staat het hart, reis om de oude wereldzee in het voetspoor van Abraham Kuyper in een druk bezocht Auditorium.

Te protestant

De boekpresentatie bleek tevens een sneak preview van de tv-serie. Het publiek zag indrukwekkende fragmenten uit Istanbul, Bethlehem, de Krim en Odessa. Er was ook live muziek van het Tony Overwater Ensemble (ud en contrabas). Gespreksleider Lodewijk Dros, chef Letter & Geest van dagblad Trouw, vroeg aan Harinck wat het Heilige Land met hem deed. “Ik ben te protestant om gevoel voor heilige plekken te hebben”, antwoordde Harinck. Maar wat heeft die reis hem dan wel opgeleverd? “Dat je je eigen positie relativeert. Dat je beseft hoe bijzonder Nederland is: we leven hier in een seculiere maatschappij in tijden van politieke stabiliteit.” En hoe was dat voor de regisseur Hans Hermans? “De reis heeft me niet veranderd, wel gevoed. Iedereen leeft toch in zijn eigen kokertje, maar stap eens uit dat kokertje. Praat met elkaar!”

Balk in eigen oog

Bernhard Reitsma, VU-hoogleraar kerk in de context van de islam, wees nog eens op het belang van de dialoog. De kunst om je in iemand anders, andere landen en godsdiensten, te verplaatsen, leidt tot meer begrip voor elkaar. En hij haalde een uitspraak van Jezus erbij: de splinter in het oog van de ander is makkelijker te zien dan de balk in je eigen oog.

De eerste exemplaren van Aan het roer staat het hart werden uitgereikt aan CDA-voorzitter Ruth Peetoom en VU-rector Frank van der Duyn Schouten.

Op tv

Zondag 10 mei is de eerste aflevering te zien van Om de oude wereldzee, om 20.15 op NPO 2.

In het land

De VU-Vereniging organiseert de debatserie Om de oude wereldzee, zoektocht naar identiteit in de voetsporen van Abraham Kuyper. Op 21 mei in Amersfoort, op 26 mei in Breda en op 2 juni in Heerenveen.

In Advalvas

Een groot interview met George Harinck in het komende nummer van Advalvas dat op woensdag 20 mei verschijnt.

Terugkijken

Heb je zondag niet kunnen kijken en ben je toch benieuwd naar het programma? Kijk dan hier.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.