Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 juni 2024

Campus
& Cultuur

Het computermuseum van Teun Koetsier

In het eerste deel van de serie Weemoed & Nieuwbouw, over het W&N-gebouw: Teun Koetsier, universitair hoofddocent bij wiskunde. Hij verzamelde in de loop der jaren een heus computermuseum bij elkaar. “Als je er eenmaal om bekendstaat, komen mensen met de mooiste dingen bij je.”

Weemoed & Nieuwbouw (1)
Het leven verdwijnt de komende jaren steeds meer uit het Wis- en Natuurkundegebouw. De komende maanden verhuizen drie afdelingen en hun studenten naar het Nieuwe Universiteitsgebouw. En als het nieuwe labgebouw aan de overkant van de De Boelelaan over een paar jaar klaar en gevuld is, gaat het overgrote deel van het W&N plat. Ad Valvas verhaalt in een onregelmatige serie over bijzondere W&N-bewoners.  

“Kijk, dit rode ding is een mooi apparaat, een oude modem. Je legde hier thuis je telefoonhoorn in en dan kon je inbellen. Zo is het thuis werken begonnen. En op zo’n Macintosh Classic heb ik zelf nog gewerkt. Het is naar mijn mening de eerste pc waar je echt veel mee kon. Al gebruikte ik hem vooral voor teksten. En die oude Atari is ook een legendarische computer. Die werd ook veel gebruikt voor spelletjes.

“Het verzamelen begon toen de afdeling Informatica die oude dingen opruimde en ze in de prullenbak dreigden te verdwijnen. Dat vond ik zonde. Die oude machines representeren het verleden. Ze zeggen iets over wie we zijn en waar we vandaan komen. Niet alleen mensen hebben een identiteit, opleidingen ook. Deze machines zijn daar een onderdeel van.

“Ik werk hier sinds 1980 en heb het allemaal zien gebeuren. Van de typemachine naar het werken met steeds kleinere computers zoals we nu doen. Het is een ontzettend spectaculaire ontwikkeling.

“Toen ik een aantal machines had verzameld, ben ik begonnen met het computermuseum. Dat staat in een kast op de tweede verdieping. Als je eenmaal zo’n kast hebt, denken mensen: dit moet weg, dan ga ik eerst bij Teun langs.

“De kast heb ik overgedragen aan iemand van de afdeling Algemene Vorming. Die blijven nog wat langer in dit gebouw. Wij verhuizen deze maand naar het Nieuwe Universiteitsgebouw. Maar ik wist niet wat er met die oude pc’s op mijn kamer moest gebeuren. Laatst is de erfgoedconservator op bezoek geweest en zij wil ze gelukkig wel hebben.”

computermuseum
Computermuseum, te vinden in de S2-gang van het W&N.

Meer lezen in de serie Weemoed & Nieuwbouw:

> ‘Snel verhuizen? Eerst zien, dan geloven’

> ‘Een krijtbord is rustiger’

> Afscheid van het oudste gebouw (en de langste gang)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.