Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 oktober 2024

Campus
& Cultuur

Too van Velzen vereeuwigt het W&N-gebouw met fotoserie

Een fotoserie van VU-medewerker en fotograaf Too van Velzen laat zien hoe uniek en kleurrijk het W&N-gebouw is. Binnenkort gaat het tegen de vlakte.

Eén ding is zeker: de meningen over het 60 jaar oude W&N-gebouw lopen sterk uiteen. Waar de een het gebouw afgrijselijk vindt, is de ander er smoorverliefd op. Maar na het zien van de foto’s van Too van Velzen kun je er haast niet omheen: in het oudste gebouw van de campus is genoeg schoonheid te vinden. “Veel mensen vinden het een somber gebouw, maar ik hou van de hoekjes, oude spullen en andere rariteiten die overal te vinden zijn”, zegt Van Velzen, communicatiemedewerker bij de Facilitaire Campus Organisatie.

Iconisch gebouw

De fotoserie vindt haar oorsprong in 2018, toen Van Velzen een foto van een trap nam met haar telefoon. Die allereerste foto is onderdeel van een tentoonstelling in de Tuinzaal van het W&N-gebouw, waar een kleine selectie van haar foto’s hangt. “De sloop van het gebouw staat al lange tijd op de planning en ik weet dat er weinig foto’s van het W&N-gebouw te vinden zijn in de archieven. Dat was voor mij reden om aan deze serie te beginnen, dit iconische gebouw moet voor de eeuwigheid worden vastgelegd.”

Van Velzen fotografeert naar eigen zeggen anders dan ingehuurde fotografen, omdat ze van architectuurfotografie houdt. Haar foto’s tonen onder meer het buizenstelsel in de kelder, de telescoop in de sterrenkundekoepel en een lege collegezaal. Ook fotografeerde Van Velzen de trappen en toiletten van het gebouw. “Zo’n beetje elke wc is anders, met steeds andere kleuren en vloeren. Het toont de diversiteit van het gebouw aan. Dat vond ik ook zo leuk aan het maken van deze serie: hoe langer je er rondloopt, hoe meer dingen je opvallen.”

Stilleven

Van Velzens favoriete foto prijkt boven dit artikel. Een foto, haast een stilleven, van een bijzonder hoekje in een van de labs. Er hangt een kleurrijke poster van het periodiek systeem, geflankeerd door een ouderwetse afwasborstel, groezelig zeepbakje, oranje plakbandhouder en twee antieke stekkerdozen. “Die borstel die daar nog hangt en die stekkerdozen vind ik echt geweldig. Het lijkt net een schilderij.” Het is maar goed dat Van Velzen dit beeld heeft gevangen, want inmiddels bestaat het niet meer. “Ik liep er laatst langs en alleen de restanten zijn nog te zien.”

Geobioloog in overvol magazijn

Waar Van Velzen in het begin van haar project op het gebouw focust, volgen later ook de bewoners. “Ik heb de laatste tijd ook mensen in hun omgeving gefotografeerd, omdat je anders alleen maar lege platen krijgt.” Een van hen is Simon Troelstra, een gepensioneerde geobioloog die als gastonderzoeker nog aan de VU verbonden. Hij is te zien in een overvol magazijn vol gele buizen, met aarde die buit is gemaakt tijdens veldwerk. “Troelstra heeft mij alles laten zien van aardwetenschappen, zoals de magazijnen waar alle monsters liggen en de vitrinekasten in de gangen. Hij ziet er ook het belang van in om dit allemaal vast te leggen voor het nageslacht.”

Van Velzens foto’s zullen na de tentoonstelling – die tot de zomervakantie nog te zien is – de gangen van het gebouw sieren tot aan de sloop. “En er zijn plannen om een boek te maken. Mijn project is trouwens nog niet af. Ik moet de studieverenigingen nog vastleggen en hoop dat mensen mij tippen over leuke hoekjes of plekken die ik moet fotograferen. Ik ben inmiddels door drie mensen getipt, maar ik hoop op meer!”

Tip Too
Ken jij een plek in het W&N-gebouw die Too van Velzen móet fotograferen? Tip haar op too.van.velzen@vu.nl.

‘Zo’n beetje elke wc is anders, met steeds andere kleuren en vloeren’

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.