Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Hemmerechts leest paasgeschenk voor

Ik dacht aan de zottin die met een mes haar kinderen het zwijgen had opgelegd. “Zweer het”, zei ik tegen C. “Zweer dat je zult zwijgen.” Ik legde twee vingertoppen op haar lippen, duwde de gedachte aan de moordenares weg. Toen deed ik haar knielen met haar gezicht naar het kruisbeeld. Ik nam de bijbel en legde haar hand erop.

Deze passage komt uit het paasgeschenk Uitgespuwd van VUsionair Kristien Hemmerechts. Zij leest de 62 pagina’s gedreven voor en spuwt haar zinnen krachtig uit. Soms legt de Vlaamse schrijfster de klemtoon op onverwachte plekken voor het Nederlandse publiek. Maar het effect mag er zijn. De luisteraars en lezers zullen weten dat in dit boek een vrouw aan het woord is die veroordeeld werd om haar aandeel in een berucht Belgisch zedenmisdrijf. En die moordenares heeft een ziel! Zoveel is duidelijk na dit uur.

Uitgespuwd is als e-pub verstuurd aan 45.000 studenten, medewerkers en alumni. De tachtig mensen die vanmiddag naar de VU-boekhandel kwamen, kregen een exemplaar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.