Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juli 2024

Campus
& Cultuur

Groenzone moet verdwijnen voor bouwkeet

Het Green Living Lab moet binnenkort verdwijnen van zijn plek naast het ACTA-gebouw. En ook de bomenrij aan de rand van de voormalige schooltuinen gaat er waarschijnlijk aan. Niet omdat er op die plek een gebouw komt, maar omdat de grond gebruikt gaat worden om de bouwkeet neer te zetten.

Het is een van de weinige stukjes groen die nog over zijn aan de Zuidas: de bomen en de tuintjes naast het ACTA-gebouw. Dat hier gebouwd gaat worden, is al lang bekend. “Toen we hier het Green Living Lab begonnen, wisten we al dat we op termijn weg zouden moeten”, vertelt Arthur de Smidt (mede-initiatiefnemer van het Green Living Lab en werkzaam bij de dienst IT). Toch kocht hij van zijn eigen geld een dome, een rond bouwwerk met driehoekige ramen rondom, waar het Green Living Lab drie jaar zijn activiteiten heeft gehouden. Zo was er de ‘Green Student Bootcamp Challenge’ waarin studenten leerden om hun eigen leven gezond en duurzaam in te richten, er waren lezingen en andere activiteiten op het gebied van duurzaamheid, yogalessen, en het was een natuurlijke plek waar studenten, medewerkers en passanten tot rust konden komen.

Geen gebouw

Eind september moet De Smidt zorgen dat zijn dome weg is. “Ik ben druk bezig met het regelen van opslagruimte.” Dan begint de bouw van het nieuwste VU-gebouw op de plek waar Amsterdamse kinderen zestig jaar lang hun schooltuintjes hadden. De strook met bomen bij de ingang van de schooltuintjes en de plek waar de dome nu staat, gaan gebruikt worden als parkeerterrein voor de bouwers en als plek om hun bouwkeet neer te zetten. Er komt uiteindelijk geen gebouw op te staan. 

Die bouwkeet kan ook wel op het naastgelegen (tijdelijke) parkeerterrein staan, vindt het Green Living Lab. De organisatie zou graag zien dat de groenstrook behouden blijft, als voorbeeldproject waarin de VU haar speerpunt duurzaamheid waarmaakt in de praktijk.

Voedselbos

Het bosje, dat momenteel een nogal rommelige indruk maakt, is een van de oudste voedselbossen van Nederland, er groeien ginko’s, Japanse abrikozenbomen, een walnotenboom, maar ook gewoon beuken en vogelkers. Veertig verschillende soorten in totaal. “Iedereen weet inmiddels hoe belangrijk groen is voor het welzijn van mensen en er is een paar miljoen om groenvoorzieningen aan te leggen aan de Zuidas. Laten we dan beginnen met zuinig zijn op wat er al is”, stelt De Smidt. “Het behoud van zo veel mogelijk groen op deze plek is een investering in de gezondheid van medewerkers en studenten”, mailt medeoprichter en ontwerper van het Green Living Lab Aveen Colgan.

Niet vastketenen

De Smidt is overigens geen activist, hij gaat geen actie voeren tegen de VU, en zich niet aan een boom vastketenen: “Ik snap heel goed dat de VU geen geld heeft om openbaar groen te onderhouden. En dat er op de plek van de voormalige schooltuintjes een gebouw komt, weten we ook al jaren. Daar ben ik op zich niet op tegen. Maar ondertussen voelt niemand zich verantwoordelijk voor de gehele omgeving. Zo verdwijnt op de hele Zuidas de komende jaren maar liefst tachtig procent van de bomen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.