Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 juni 2024

Campus
& Cultuur

‘Geen weekend-onderwijs on our watch’, zegt VU-bestuur

Aan de VU gaat er geen weekendonderwijs gegeven worden. Studenten en docenten werken al hard genoeg en het weekend is om de accu op te laden, aldus het college van bestuur.

‘Laten we daar heel kort over zijn: wij gaan geen colleges en tentamens in de weekenden inroosteren’ aldus het college van bestuur van de VU over het idee van de minister Van Engelshoven om weekendonderwijs te gaan geven. ‘Veel studenten en medewerkers van de VU zijn in het weekend vaak al druk met hun studie of werk’, aldus het CvB in een verklaring. ‘De resterende vrije tijd in het weekend is van belang om er te zijn voor familie, vrienden, om te sporten, te genieten van de natuur. Kortom, om de accu weer op te laden.’

Het idee van de minister veroorzaakte gisteren meteen veel onrust onder docenten en studenten. Universiteitenkoepel VSNU gooide wat olie op het vuur door tegenover ScienceGuide.nl te verklaren ‘niet ten principale tegen weekendonderwijs te zijn’ om te voorkomen dat studenten studievertraging oplopen. Wel onderkende de woordvoerder van de VSNU, Bart Pierik, dat er ‘een grens is aan wat je kunt vragen van docenten om die studievertraging tegen te gaan’.

Onwenselijk

Nog dezelfde avond concludeerde de VSNU, kennelijk na een rondje langs de universiteiten te hebben gemaakt, dat er voor weekendonderwijs geen draagvlak is: ‘Dit gaat niet gebeuren’.

Pierik vindt niet dat hij aanvankelijk de indruk heeft gewekt achter het idee van de minister te staan. “Ik kon het alleen niet uitsluiten, omdat we nog niet hadden geïnventariseerd bij de universiteiten. Bovendien heb ik er meteen bij gezegd dat werken in het weekend onwenselijk is vanwege de toch al hoge werkdruk.”

Is de VSNU niet al te toegeeflijk ten aanzien van het Kabinet? Dat beeld ontstaat inmiddels, nadat ze zich ook al het verbod heeft laten opleggen om colleges op te starten rond de spitsuren, om de studenten uit het openbaar verver te houden.

Harde inzet

“Dat beeld is niet terecht”, aldus Pierik. “De VSNU zet zich heel hard in, maar moet soms genoegen nemen met wat ze uit de onderhandelingen weet te slepen. Niet alles wordt naar buiten gebracht omdat het proces aan de onderhandelingstafel daar niet altijd bij gebaat is.”

Minister Van Engelshoven heeft inmiddels laten weten dat ze verkeerd begrepen is en dat het niet de bedoeling is om in het weekend les en colleges te gaan geven.

De VU wil intussen dat de tijden waarin er colleges gegeven mogen worden, verruimd worden. ‘De werkdruk bij studenten, onderzoekers, docenten en ondersteunend personeel is bijzonder hoog. Een verruiming van de OV-bloktijden zou enorm helpen’, aldus het college.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.